Ugrás a tartalomra

Kárpát-medencei Kulturális Fórum Zentán

2019.01.25
17:50
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
A Zentai Magyar Kamaraszínház kamaratermében megtartott rendezvényen Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára tartott előadást.

A Magyar Kultúra Napja vajdasági központi rendezvényének keretében Kárpát-medencei Kulturális Fórumot szerveztek. Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára előadásában kitért a 2018-ban megvalósult beruházásokra és a 2019-es év terveire is.

A Kárpát-medencei Kulturális Fórumon az előadók között volt Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója is, aki előadásában hangsúlyozta, hogy Vajdaságnak kiemelt szerep jut a hálózatban: „Itt a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet volt az a partner, az a bázis, amelyen keresztül el tudtuk érni a folklorizmusnak, a népi mozgalmaknak a széles spektrumát, viszonylag széles spektrumát.”

Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára a vajdasági beruházások kapcsán kiemelte a Magyar Médiaház felépítését, a szabadkai Zsinagóga felújítását és a Zentai Magyar Kamaraszínház kamaratermének megnyitását is: „Nagyon sok olyan beruházás zajlott az elmúlt esztendőkben, akár oktatási, akár kulturális, akár a média területén, ami a Magyar Kormány segítségével, támogatásával jött létre. Ennek örülünk. Reméljük, hogy az idei évben is számos ilyen dolog lesz.”

Az államtitkár előadásában kitért arra is, hogy a 2019-es év a külhoni magyar gyermekek éve lesz, illetve ezt az évet II. Rákóczi Ferenc Emlékévvé nyilvánították.

A magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségén kihirdetik a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat eredményeit és átadják az életműdíjakat.

Az ünnepi műsor előtt a Kárpát-medencei Kulturális Fórumon Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta, olyan kiemelkedő személyeket ünneplünk ma, akik maradandót alkottak és alkotnak a Kárpát-medence magyarságának örömére: „Húsz éve, hogy Zentán van ez az ünnepélyes esemény, a január 22-éhez közel eső hétvégén, és valóban így van, hogy egyrészt a Vajdaságban kiemelkedő tevékenységet végző, szinte életműszerűen díjazott alkotókat díjazunk ma, illetve kárpát-medenceieket vagy Magyarországról, olyanokat, akik a magyarságért sokat tettek azt megelőzően. Itt a Kamaraszínházban több előadást hallgathattunk meg, akár a Hagyományok Háza részéről, akár a Nemzeti Művelődési Intézet részéről, valamint a nemzetpolitikáról is 2018-19-ben.”

Zenta
Kárpát-medencei Kulturális Fórum

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.