Ugrás a tartalomra

A kispiaci lányok sem úszták meg szárazon a húsvéthétfőt

2024.04.01
13:26
2024.04.01
16:42
Forrás
Pannon RTV
A helybeli Jókai Mór Művelődési Egyesület néptáncos fiúi már kora reggel elkezdték járni a falu utcáit, és meglocsolták a néptáncos lányokat. Többségüknek illatos kölni jutott, volt azonban, akit jól nyakon öntöttek egy vödör hideg vízzel.

Kora reggel gyülekeztek Kispiac központjában a locsolkodni induló néptáncosok. A fiúk locsolóverseket mondtak a lányoknak, majd kölnivel öntözték meg őket, nehogy elhervadjanak.

Dimovity Ramon, néptáncos: „A falunak a fiúi lovaskocsival vagy biciklivel elindulnak reggel, és minden lányhoz ellátogatnak, meglocsolják őket, vagy vízzel vagy kölnivel.”

A lányok tehát elhalmozták a fiúkat apró ajándékokkal, amit a locsolkodók kis kosárkáikba gyűjtöttek.

Dusnoki Léna, néptáncos:
„- Tojásokkal, virágokkal.
- Ilyen szép tulipánt is kapnak, mint ami a kezedben van?
- Igen. Meg csokitojásokat.
- Megérdemlik?
- Igen.
- Miért?
- Azért, mert ugye a lányokat meglocsolják.”

Évek óta megszervezik a hagyományos locsolkodást a kispiaci néptáncosok. Ennek célja a húsvéti hagyományok ápolása és őrzése – emelte ki Vörös Edina. A kispiaci Jókai Mór Művelődési Egyesület néptánccsoportjának vezetője hozzátette: „Ezért a húsvéthétfői népszokást, a locsolkodást is hagyományosan lovaskocsival tesszük emlékezetesebbé a gyerekek számára. A lányok a faluban több helyen összegyűlnek csoportosan, és így várják a locsolkodókat. A fiúk pedig érkeznek lovaskocsin és várják a festett tojásokat, a virágokat a kalapjukra, és az édességeket.”

A gyerekek alig várták, hogy a feldíszített fiáker elinduljon, és elvigye őket az egy-egy háznál összegyűlt lányokhoz. A kispiaci néptáncos fiúk húsvéthétfőn évről évre lovaskocsin énekelve járják a falut, és meglocsolják a néptáncos lányokat. Így volt ez az idén is. A locsolkodókat Fábián Franjo, a gyerekek Pista bácsija fuvarozta, mint mondta a kicsinyek kérésére.

„Én szoktam nekik mondani, hogy a lovak nem mennek, ha nem dalolnak. Úgyhogy szép az, amikor dalolnak is a gyerekek, ha bírnak, és akkor így működik ez. Akkor azt hallják már messziről, meg akkor van ez a csörgő, azt már a lányok fülelik, hogy közeleg-e a ló, és a locsolkodók. Megkínálnak bennünket egy kis süteménnyel, ezzel-azzal, meg virágot is kapnak a gyerekek.”

Úgy tűnik, a kispiaci lányok idén sem fognak elhervadni. Nemcsak illatos kölniből, de vödörből a lányok nyakába zúdított hideg vízből sem volt hiány. A meglocsolt néptáncos lányok édességgel és hímes tojásokkal jutalmazták a fiúkat. A lányos házaknál pedig házi süteményekkel és üdítővel kínálták a locsolókat.

Kispiac
locsolkodás
Jókai Mór Művelődési Egyesület
Vörös Edin

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.