Ugrás a tartalomra

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

2024.04.19
16:14
2024.04.19
16:22
Forrás
Pannon RTV
Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.

A Szabadkai Kortárs Galéria minden évben kiállítást szervez azokból a szerzett új műalkotásokból, amelyek az előző évben kerültek be a gyűjteménybe, és így azok múzeumi tárgyakká váltak. Idén három művész Goran Despotovski, Mihailo Vasiljević és Részegh Botond ajándékozott alkotásokat a galériának. Mihailo Vasiljević a bolhapiacon árult, már kidobott régi diafilmekből készített fotósorozatot: „Valószínű, hogy ez egy újvidéki családé volt, akik az Egyesült Államokba költöztek a hatvanas években és ezeket a diákat a kétezres években kidobták. Ez jellemző a fényképekre, ahogyan a generációk váltják egymást a házakat eladják, és a fotó sorsa nem fényes, a szemétben végzi.”

Goran Despotovski jól öltözött arctalan embertömeget állított ki. Ezzel a kiállításával többek között megjárta már Horvátországot, Szlovéniát, Romániát, Németországot és Tajvant is: „Függetlenül attól, hogy az ember éppen hol van, valamilyen módon pusztul, mint individuum. Hogy erre a technológia van-e hatással, vagy csak a társadalom, vagy az új berendezések ez már egy magasabb erő, nem tudhatjuk pontosan, de ez volt az üzenet.”

A kiállítás megtekinthető Szabadkán a Kortárs Galériában. 

Kortárs Galéria
kiállitás
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.