Ugrás a tartalomra

Kősziklánk az ősi magyar dal - népzenei vetélkedő Topolyán

2018.12.16
15:40
2018.12.16
17:49
Forrás
Pannon RTV
A Kodály Zoltán emlékére megszervezett eseményen énekes-, és hangszerszólisták, kettősök és énekcsoportok, továbbá zenekarok léptek fel.

Barát Lara nem először vesz részt népzenei vetélkedőn, de ennek ellenére nagyon izgult. Négy leánytársával adta elő a készített produkciót.

A havazás és a fagyos utak sem akadályozták meg a tázlári énekcsoportot, hogy szombaton részt vegyen a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ népzenei vetélkedőjén. A leánykórus énekesei lelkesen várták a megmérettetést.

Mártáné Czékus Györgyi, vezető, Művelődési Ház Tázlár, Magyarország: „Pacsirta énekcsoport, ők általános iskolás alsós kislányok, most már lett köztük felsős is hiszen már három éve énekelnek együtt. Nagyon nagy ambíciókkal és nagyon nagy kedvvel énekelnek ezek a kislányok. Nagyon szeretnek versenyre is járni, Magyarországon több versenyen voltunk már”

Huszonöt produkciót értékelt a négytagú zsűri. Csizmadia Anna és Szabó Annamária a hangszeres szólistákat és zenekarokat, valamint az énekegyütteseket, Hézső Zsolt és Kelemen Zsolt az énekes szólistákat és kettősöket pontozta.

Hézső Zsolt, zsűritag: „Nekem mindenképpen szempont volt a hangzás, tehát a megszólaltatása a népdaloknak. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy az oktatóknak felhívjam a figyelmét esetleg arra, hogy hanganyagot hallgattatni a gyerekekkel az egy nagyon nagy segítség lehet.”

A Kodály Zoltán emlékév keretében rendezték meg tavaly először a népzenei vetélkedőt, és a szervezők úgy döntöttek, hagyományt szeretnének teremteni, így a magyar zeneszerző születésnapján ismét megszervezték a versenyt.

Kisimre Szerda Anna, elnökségi tag, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya: „Gondolom, hogy egy ilyen vetélkedő megszervezése méltó megünneplése Kodály Zoltán születésének. Így bátorkodtunk meghirdetni másodszorra is ezt a versenyt, azzal, hogy szerettük volna valamivel egyedivé tenni, ezért úgy döntöttünk, hogy minden versenyzőnek egy Kodály Zoltán által gyűjtött népdalt is el kell énekelni vagy el kell muzsikálni a versenyen.”

Az eredményhirdetés után a Fokos zenekar lemezbemutató koncertjét élvezhették a vendégek, ezt pedig fergeteges táncház követett.

Topolya
Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ
népzene

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:32, Frissítve: 20:08

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.
16:14, Frissítve: 18:59

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1479 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.