Ugrás a tartalomra

Ma van a magyar költészet napja

2024.04.11
11:49
2024.04.11
16:26
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság több településén is a magyar költészet napját ünnepelik. Horgoson verskötél segítségével igyekeztek népszerűsíteni a költészetet, illetve így emlékeztek meg Radnóti Miklós halálának évfordulójáról.

Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik ezt a napot. Ebből az alkalomból irodalmi előadóesteket, könyvbemutatókat, költőtalálkozókat és versenyeket szerveznek nemcsak Magyarországon, hanem a szomszédos országok magyarlakta területein is, így Vajdaságban is.

Gazdag Ágnes, Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós – többek között az ő verseik is megtalálhatóak voltak Horgos központjában, a Művelődési Ház előtti téren kialakított verskötélen. Az óvodás gyerekek lerajzolhatták a számukra legkedvesebb verseket akár papírra, akár az aszfaltra, míg az iskolás tanulók leírhatták azt. Kedvenc verse pedig minden gyereknek van.

Molnár Emese, tanuló, Kárász Karolina Általános Iskola, Horgos: „Nagyon szeretem Mentovics Évát, és a kedvenc versem tőle a Szerencse, hogy csaj vagyok.”

A versek iránti szeretet már kiskorban kialakul. Kenyeres Léna második osztályos, de már számtalan szavalóversenyen részt vett.

Kenyeres Léna, tanuló, Kárász Karolina Általános Iskola, Horgos: „Én a zeneiskolás és verseket szeretem.”

Rózsa Alíz, óvodás, Horgos: „Szeretünk verseket mondani, mert azzal ünnepeljük a kedves ünnepeket.”

A versek inspirációt is adhatnak arra, hogy mások is tollat ragadjanak.

Miskolci Lejla, tanuló, Kárász Karolina Általános Iskola, Horgos: „Nagyon szeretem a verseket, szoktam írni is, amikor jókedvemben vagyok, vagy amikor szomorú. Akkor kiírom a gondolataimat, amik bennem vannak.”

Horgoson már negyedik éve szervezik meg az eseményt, számtalan magyar vers került már ki az utcára ezáltal. A költemények több napon át olvashatóak lesznek a településen.

Sós Nóra, a Művelődési Ház programkoordinátora, Horgos: „Az idei évben bővítettük a programot, hiszen Radnóti Miklós halálának 80. évfordulójáról is megemlékezünk. Így aztán a felsősök, illetve akik írni is tudnak, azok egy-egy Radnóti verset fognak az aszfaltra felírni és aztán már nem csak verskötelünk lesz, hanem versünk is az aszfalton, ami olvasható szintén.”

1964 óta április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját József Attila születésnapja kapcsán. Horgoson ezen a napon kicsik és nagyok egyaránt elárasztják az utcát kedvenc verseikkel. Most is közel 200 vers díszíti a települést.

magyar költészet napja
Horgos
Sós Nóra

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.