Ugrás a tartalomra

A népi iparművészeti kiállítás harmadik állomása Szenttamás

2019.01.20
10:19
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
Január 19-től február 5-ig a Népkönyvtárban mutatják be 34 vajdasági alkotó 84 munkáját, amelyek minősítésben részesültek.

Szenttamás a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza vajdasági hálózata által megszervezett népi iparművészeti kiállítás harmadik állomása. Január 19-től február 5-ig a Népkönyvtárban mutatják be 34 vajdasági alkotó 84 munkáját, amelyek minősítésben részesültek. A szőttesek, a használati tárgyak és a nemezből készült kellékek mind az ősi kultúrát, a motívumvilágot tárják a látogatók elé.

A kiállításon az is észrevető, hogy az ősi mesterségek a használati tárgyak készítését helyezték előtérbe – mondta Vázsonyi Csilla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa.

Vázsonyi Csilla, munkatárs, VMMI: „A használati tárgyak voltak valami módon díszítve. Ha nem is valamilyen figurális díszítéssel, vagy motívumokkal, akkor magának a tárgynak az arányaiban volt a szépsége, vagy maga az alapanyag tette széppé azt a tárgyat, tehát a mai alkotóknak is erre kell törekedniük, hogy olyan tárgyakat készítsenek el, amelyek a hagyományon alapulnak, felhasználják a hagyományos motívumkincset és technikát, ugyanakkor beilleszthetőek és használhatóak a mai modern, mindnnapi életünkben.”

Szenttamás
népi iparművészeti kiállítás
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Hagyományok Háza

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.