Ugrás a tartalomra

A nézők és a színház viszonya

2018.12.22
11:41
2018.12.22
17:09
Forrás
Pannon RTV
Nyilvános munkabemutatót tartott a Kosztolányi Dezső Színház péntek este a készülő Nézőművészeti főiskola című előadás kapcsán. A három szereplős darab a nézők színházzal való viszonyát elemzi.

Egy lehetséges jövőképet vázol fel a Nézőművészeti főiskola, amelyben a színházakat az állam bezáratta és három színész összefog, hogy a nézőközönséget megtanítsa a színművészet befogadására, reménykedve a színházak újranyitásában.

A társulat a nyilvános munkabemutatóval lehetőséget adott arra, hogy véleményt nyilvánítsanak a készülő új műsorukról. Mess Attila kiemelten fontosnak tartja a megfelelő visszacsatolást a közönség részéről még a premier előtt.

Mess Attila, színész: „Eljutunk a következő fázisig, amikor a meglévőből valamit megpróbálunk fölkenni a színpadra, és eljutunk eddig, amikor először úgy érezzük, hogy találkozzon a néző a darabbal és próbáljuk ki rajta, hogy reagálni mennyire fogja. Most értünk ebbe a fázisba. Én úgy érzem, hogy ezen még dolgoznunk kell rengeteget, hiszen ez csak a munkafolyamat egy mérföldköve.”

A Tasnádi István által írt színdarab pontosan azt a problematikát feszegeti, amivel a rendező Urbán András is mint társulatvezető sokat foglalkozik.

Urbán András, rendező, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka: „Tudjuk, hogy a színházba a közönség a színész mellett a másik legfontosabb elem. Nem azt mondom, hogy a második, hanem a másik. Ez pont az, amivel én foglalkozom a színházba: ez a viszony. A színpad mint történés és a közönség viszonya. Ez egy olyan darab, ami ezt tanulmányozza, ezt taglalja: különböző viselkedésformákat, színház-formákat.”

A munkabemutatót követően a közönség a színészek társaságában forralt bort és karácsonyi süteményeket fogyaszthatott. A darab premierje január 19-én lesz.

Kosztolányi Dezső Színház
Mess Attila
Urbán András
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.