Ugrás a tartalomra

Oberczián Géza első szabadkai bemutatkozása

2024.04.09
20:52
2024.04.10
15:57
Forrás
Pannon RTV
Oberczián Géza először mutatkozott be kötettel Vajdaságban. Szabadkán, a Népkör Magyar Művelődési Központban a Téridő című kötetét ismertették.

Oberczián Géza Budapesten él. Ötvenéves elmúlt, amikor írni kezdett. Első novelláskötete 2016-ban jelent meg, a most kiadott Téridő pedig már az ötödik könyve.
Ebben a kisregény-trilógiában arra keresi a választ, hogy mi is az idő? Fizikai, metafizikai és bölcsészeti megfogalmazásban: „Amikor én elkezdtem írni, azt vettem észre, hogy a szereplőim nagyon furcsán viselkednek egy-egy írásomban. Egy mondaton belül megfogalmaznak valamit, de közben végiggondolják a múltat, ami alapján azt a valamit, ami alapján megfogalmazzák, közben meg a jövőről is szó esik, hogy ennek mi minden lesz a következménye. Egy mondaton belül. Azon gondolkoztam, hogy ezek a szereplők miért ennyire időutazók és mi miért nem vagyunk azok?”

 

Sándor Zoltán, a beszélgetés moderátora azt mondja, ebben a kötetben a három sodró lendületű, nagyon izgalmas kisregény, egyetlen regénnyé áll össze: „Érdemes megemlíteni Stephen Hawking Az idő rövid történetében lejegyzett gondolatát, hogy az utazó múltja és jövője a megfigyelő számára egy végtelen jelenné nyújtódik és most az mondhatnánk, hogy mi mindannyian ebben az életben ez az utazó vagyunk. Az író pedig a megfigyelő.”

Oberczián Géza könyvei saját honlapjáról rendelhetőek.

Oberczián Géza
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.