Ugrás a tartalomra

Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt tartottak a hétvégén Budapesten

2024.04.07
13:19
2024.04.07
16:36
43. alkalommal rendezték meg az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt. A három napos esemény korosztálytól függetlenül nagy népszerűségnek örvend. A találkozó kapcsolatot teremt a Kárpát-medence különböző részei között.

Hivatásos előadók, ifjúsági és felnőtt néptáncegyüttesek, hagyományőrző csoportok, népművészek, zeneiskolások, valamint a Kárpát-medencei magyarság képviselői is részt vettek az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásáron. A 11 éves Vörös Márton tavaly járt először a találkozón és jövőre is szeretne jönni.

Vörös Márton, Zenta, Szerbia: „Nagyon jól érzem magam, tavaly is nagyon jó volt. Nagyon jó volt a Juhász zenekar koncertje is, a Pendergő is nagyon érdekes volt és nagyon jó volt a nemezelés is meg az egyéb kézműves foglalkozások is.”

A több napos program sorozatot a Kárpát-medence minden tájáról érkező fellépők gazdagították, köztük vajdasági előadók is. Szombaton például Juhász Gábor Tudom én már... könyvbemutató koncertjén is részt vehettek a látogatók, melyet a szabadkai Juhász zenekarral adtak elő.

Juhász Gábor, vezető, Juhász zenekar: „Ez a történet mindenkit megfog, hiszen egy egyszerű vajdasági juhász legénynek az útját mutatja be a Kárpát-medencén keresztül, kipróbálva mindenféle szakmákat. Végül, amikor már sok mindent kipróbált, rájön, hogy a legjobb a vajdasági zenész élet, igazából nekünk is ez a mottónk. Mi is bejártuk a világot és nagyon sokfelé jártunk már, nagyon sokfelé muzsikáltunk, de mégis talán otthon szeretünk a legjobban muzsikálni. Azt tartjuk fontosnak, hogy otthon őrizzük ezeket a hagyományokat és adjuk át a gyerekeknek.”

A könyv ifjú olvasói QR-kódokat is felfedezhetnek, amelyek beolvasásával különböző szakmákat bemutató animációs mesefilmeket nézhetnek. Az illusztrációkat Szalai Attila alkotta meg. Az ifjúsági kiadvány már Magyarországon is elérhető 2000 forintos áron.

Budapest
Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.