Ugrás a tartalomra

Tizedjére is találkoztak a vajdasági magyar népzenészek Kishegyesen

2024.01.13
15:38
2024.01.13
16:58
Forrás
Pannon RTV
80 vajdasági, magyarországi és erdélyi a táncházmozgalomban is aktív népzenész vesz részt a X. Vajdasági Magyar Népzenész Találkozón, amely a kishegyesi Kátai vendégházban zajlik.

Pénteken 50 vonós, szombaton pedig 30 tamburás hallgat előadásokat, kap szakmai tanácsokat, muzsikál és énekel a Juhászok Civil Szervezet által szervezett találkozón, ami a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt regionális programja.

A kalotaszegi muzsikáról, zenészekről és a vajdasági táncházmozgalomról hallhattak előadást a zenészek péntek este a X. Vajdasági Magyar Népzenész Találkozón, majd közös zenélés következett. Sok fiatalt vonz a rendezvény.

Harmat Csongor: „A mai rohanó világban néha így jó megállni. Szerintem is kicsit kifújni magunkat, leülni egy asztalhoz, beszélgetni más zenekarokkal, akikkel nem feltétlen találkozunk ilyen fellépés olyan verseny ilyen megmérettetés. És és a népzenész találkozónak szerintem ez egy nagyon nagyon fontos része, hogy itt vagyunk egymásnak egy közösséget tudunk alkotni vajdasági magyarként.”

Az előadók és oktatók neves magyarországi és vajdasági szakemberek.

Árendás Péter: „Kevés időnk van, tehát itt nem arról van szó, hogy ez sok napon át tartó kurzus lenne. Én azt gondolom, hogy a gyakorlati része tehát amikor majd itt mindenki hangszert ragad, és elkezdünk közösen muzsikálni, annak is hasonló a funkciója, mint ennek az elmúlt előadásnak, hogy kedvet csináljon, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy, bár ha azt is gondolod, hogy ezt a muzsikát már jól ismered, vannak benne még felfedezésre váró részek.”

Az egész népzenész társadalom magáénak érzi ezt a rendezvényt és valóban minden zenekar képviselteti magát - mondta Juhász Gábor, a Juhászok Civil Szervezet elnöke.

„Ezt tényleg egy olyan olyan rendezvénye a mi közösségünknek, amely rólunk szól vajdasági magyarokról. A zenészek rengeteget szolgálnak az év folyamán, rengeteg föllépésen muzsikálnak, rengeteg tánccsoportot kísérnek, táncházakat muzsikálnak át, és ez a hétvége pedig arról szól, hogy mi itt egymás között örömzenéljünk, beszélgessünk, beszélgessünk a programjainkról, beszélgessünk, a kiadványainkról, beszélgessünk a képzéseinkről, beszélgessünk egymásról, hogy ki, hogy van, ki, ki, mit csinál, mivel foglalkozik, és ez nagyon fontos, hogy így az év elején ezeket a dolgokat így elrendezzük.”

Szombaton a tamburásoké volt a főszerep, kerekasztal-beszélgetés mellett a mohácsi népzenei gyűjtések és az Újvidéki Rádió népzenei felvételei szerepeltek a programban.

Vajdasági Magyar Népzenész Találkozó
Kishegyes

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.