Ugrás a tartalomra

A visegrádi négyek országainak filmjeit vetítik Belgrádban

2022.06.24
13:33
2022.06.24
16:29
Forrás
Pannon RTV
Június 23-tól 26-ig minden este egy-egy V4-es ország mutatja be filmalkotását a szerb főváros mozirajongóinak. A filmszemlének a Belgrádi Kulturális Központ ad otthont. A vetítésekre a belépés díjtalan.

Az első alkalommal megszervezett filmfesztiválon 4 alkotást láthatnak az érdeklődők. A filmeket szerb felirattal vetítik.

Ivan Aranđelović, a belgrádi Kulturális Központ filmprogramjának szerkesztője: „Szerintem ami egyedivé teszi ezt a fesztivált, azok a hangok, amik ezekből a filmekből fakadnak. Ezek a filmek álláspontokat képviselnek, vannak ötleteik, üzeneteik, gondolkodásra késztetik a nézőt. Napjainkban ilyennek kell lennie a filmművészetnek.”

Lengyelország a kommunista rezsim kegyetlenségeit bemutató 2021-es Nem hagytak nyomokat című filmdrámát, Szlovákia a szerb-cseh-szlovák koprodukcióban készült Túl személyes ismeretség című romantikus vígjátékot, Csehország pedig a Gump – A kutya, amely megtanította az embereket élni című családi filmet mutatja be.

A filmfesztivál megszervezését a Collegium Hungaricum kezdeményezte.

Szentgyörgyi Klára, igazgató, Collegium Hungaricum, Belgrád: „Először jöttünk így össze. Én a kollégáimat meghívtam egy megbeszélésre, megkérdeztem őket, hogy hajlandóak-e, akarnak-e ilyen filmszemlét bemutatni. Azt mondták rögtön, hogy igen. Sőt, ők maguk választották ki a filmeket.”

A filmfesztiválon Magyarországról a Horvát Lili rendezésében 2020-ban bemutatott Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című romantikus drámát mutatják be, ami egy szerelmes nő történetét mutatja be, akinek a fejében összecsúszik a valóság és a képzelet.

Visegrádi négyek
V4
filmfesztivál
Belgrád

Most

10:41, Frissítve: 10:55

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.
07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.