Ugrás a tartalomra

Zarándoklat a bánsági rónaságból kimagasló emlékhelyhez

2021.07.10
14:44
2021.07.10
19:58
Forrás
Pannon RTV
A Délvidéki Háló Mozgalom szervezésében egy ötven fős csapat zarándokolt ki a magyarság egyik legkultikusabb emlékhelyéhez, az aracsi pusztatemplomhoz. A meghitt eseményt idén a nemzeti újrakezdés évének jegyében hívták életre.

Már a kora reggeli órákban szép számban gyülekeztek a törökbecsei Assisi Szent Klára templom udvarában mindazok, akik együtt szerették volna ünnepelni a bánsági rónaságból kimagasló emlékhelyet.

Gyalog, autóval, vagy éppen kerékpárral érkeztek az Árpád-kori műemlékhez, azzal az üzenettel, hogy a hit, az együttlét és a szeretet összetartja a magyar közösséget. Az öt kilométeres dűlőúton haladva legtöbbjük Istenhez fohászkodott.

Kossuth Lajos a zarándoklat rendszeres résztvevője. Idén is több mint 100 kilométert kerékpározott, azzal a céllal, hogy átélje a kultikus emlékhely felülmúlhatatlan üzenetét.

„Kilátogatunk az aracsi pusztatemplomhoz, mint magánember és mint hívő személy is, mert ez a hely testi és lelki megnyugvást jelent számomra és a hívőknek egyaránt.”

Egyes résztvevők első alkalommal látogatták meg a szent földet, de akadtak olyanok is, akik a bánáti faluban születtek, így a pusztatemplom éveken át életük részévé vált.

Csillagh Sándor, Hódmezővásárhely: „Gyönyörű szép a templom még a romjaiban is, és megfogja az embert az, hogy ezek a kövek milyen történelmet láttak, hány örömöt, hány bánatot, hány keserű magyart, és jólesik érezni azt, hogy magyar vagyok.”

Farkas Cseh Csilla, Törökbecse: „Nekünk lelki támaszt ad, hogy megmaradhassunk a gyökereink mellett, és a gyermekeinknek is tudjunk mit átadni, értékeket és lelki támogatást.”

Az aracsi pusztatemplom visszavár üzenetű eseményre Törökbecse, valamint a magyarországi Hódmezővásárhely mellett Vajdaság számos településéről érkeztek zarándokok.

A romtemplom falai között szervezett Háló találkozó az emberekben a társas lény tudatát, a közösség iránti lelki vágyódást is erősíti, amit a résztvevők a későbbekben is tovább ápolnak.

 Halmai Tibor, főszervező, a Délvidéki Háló Mozgalom vezetője: „Nagyon fontos az, hogy nem vagyunk egyedül, hogy van aki felhív, akivel tudok beszélgetni, ha nem is vagyunk együtt egy találkozón, akkor is a Kárpát-medence bármely szegletéből, és ez a lényege a Hálónak, hogy gondot viselünk egymásról, egymásért.”

A helyszíni misét Horváth László földvári plébános celebrálta. A program ebéddel, a délutáni órákban pedig íjászattal, családias hangulatú társalgással, valamint közös énekléssel folytatódott.

Törökbecse
Aracs
aracsi pusztatemplom
Délvidéki Háló Mozgalom
zarándoklat
Assisi Szent Klára templom

Most

09:25, Frissítve: 09:31

Hajrágóllal magyar győzelem és feljutás

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.
20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.