Ugrás a tartalomra

Zsongott a város - Múzeumok Éjszakája volt Szabadkán

2022.05.15
09:02
2022.05.16
20:48
Forrás
Pannon RTV
Több ezer látogatóval teltek meg Szabadka kulturális intézményei a Múzeumok Éjszakáján szombaton. Kiállításokkal, könyvbemutatókkal, gyermekfoglalkozásokkal és koncertekkel várták az érdeklődőket.

A szabadkai kukucskáló séta már 18 órakor elkezdődött. A szervezők minden korosztály számára érdekessé tették a városi felfedező körutat. Rudić Piroska már évek óta részt vesz a Múzeumok Éjszakáján.

Rudić Piroska: "Érdekel Szabadka múltja, a szecesszió, az épületek, az utcák, a terek, a parkok és a szobrok, valamint a kultúra is. Tehát minden, ami körülvesz bennünket. Egyszerre az ember végig tudja járni."

A sétán főként az észak-bácskai város jelentős építészeti remekeivel kapcsolatos kérdéseket kellett megválaszolni. A feladványokhoz mindenki kapott egy füzetet. Aki pedig helyesen válaszolt a kérdésekre, jutalomban is részesül majd.

Rumenyákovity Szilvia,a Népkör Magyar Művelődési Központ  művelődésszervezője: "A Népkörrel indul, és a Népkörrel zárul a séta. Ezt a füzetet megkérjük, hogy az érdeklődők dobják be a Népkör postaládájába, és mi ezeket át fogjuk nézni. Pár hét múlva pedig sorsolni fogunk kisebb ajándékokat."

A Városi Múzeumban több ideiglenes és állandó tárlat is várta a műkedvelőket. Az egyik ilyen kiállítás egy IPA határon átnyúló együttműködési projektnek köszönhetően valósulhatott meg, és még több napig látogatható.

Mihájlovity Bába Anikó, a Városi Múzeum igazgatója : "Ennek a kiállításnak a címe, Historizmus a Bácskában - Szabadka. Ezen belül a félemeleten megtekinthetik a hétköznapi életnek a tárgyait, illetve a szakrális tárgyakat, amely ehhez a korhoz kötődik. Tehát a historizmust, a neobarokkot, a neoklasszicizmust. Viszont az első emeleten az egész folytatódik, ahol maga a historizmus átnyúlik a szecesszióba."

A Múzeumok Éjszakájával nem ért véget a programsorozat a Városi Múzeumban. Május 20-ig tart ugyanis a Múzeumok Hete, amelyre újabb előadásokkal, zenés rendezvényekkel és könyvbemutatóval is készülnek.

Szabadka
múzeumok éjszakája
kultúra
múzeum
színház

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.