Ugrás a tartalomra

Aleksandar Vučić: Továbbra is komoly nyomás nehezedik Szerbiára

2024.03.02
14:48
Forrás
Szerbiai RTV
Továbbra is komoly nemzetközi nyomás nehezedik Szerbiára több téma kapcsán is - jelentette ki sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić.

A szerb államfő szerint a nyugati államok azt szeretnék elérni, hogy Szerbia ismerje el Koszovó függetlenségét, vonja meg a támogatást a Boszniai Szerb Köztársaságtól, vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben, távolodjon el Kínától és állítson fel egy baloldali bábkormányt.

Aleksandar Vučić szerb államfő szombati sajtótájékoztatóján egy digitális tábla segítségével próbálta meg minél érthetőbben elmagyarázni azt, amit a nyugati államok kérnek az országtól. Ezen célok megvalósítása érdekében pedig több fronton is nyomást gyakorolnak Szerbiára. A legégetőbb téma továbbra is Koszovó.

„Koszovó törvényes, tényleges elismerését kérik. Miért? És, hogy mondjunk le a Boszniai Szerb Köztársaságról. Két oka is van, de a legfontosabb, amiért korábban kinevettek engem, pedig ma még nagyobb jelentősége van, mint korábban, az az, hogy a dolgok nem úgy haladnak Ukrajnában, nem olyan könnyen haladnak, mint ahogyan azt a Nyugaton sokan gondolták, nem az ő terveik szerint alakul a helyzet, hanem ellenkezőleg. A dolgok nagyban megváltoztak, és most az oroszok vannak fölényben a fronton. Milyen összefüggésben van ez Koszovóval? Szeretnénk vagy sem, természetesen semmiképpen sem szeretnénk, de fennáll a veszélye annak, ami már a múltban megtörtént, és ha Putyin helyében lennék, a saját országom érdekeit védve, akkor mindig hivatkozhatnék a koszovói esetre, ahogyan azt már korábban többször is tették. Ha önöknek lehetett egy Koszovójuk - mondhatja ezt valaki a nyugatiaknak -, akkor nekünk is lehetnek bizonyos terülteink.”

Vučić véleménye szerint ez a belgrádi hozzáállás nem tetszik a Nyugatnak, amely azt szeretné, hogy bábkormány irányítsa az országot. Belgrád külpolitikájával kapcsolatosan is elvárásokat fogalmaztak meg.

„Az Oroszország elleni szankciók bevezetése és összehangolt akció mindenekelőtt Kína gazdasági érdekeivel szemben. Tudniuk kell, hogy jelenleg Kínából érkezik a külföldi befektetések 30 százaléka országunkba, az Európai Unió jóval előrébb van, 64 százalékról van szó. Ami pedig az Oroszország elleni szankciók bevezetését illeti, többször is láthatták már, hogy mihelyt létrehoznak egy új deklarációt, akkor az megjelenik a hazai médiában, majd átveszi a külföldi is, és akkor megszólalnak a szóvivők, hogy Szerbia számára ennek következményei lesznek, mert nem csatlakozott a szankciókhoz. Itt pedig meg is érkezünk a következő fontos ponthoz, ami azt jelenti, hogy a régi rezsim visszatérését szeretnék elérni, egy bábrezsimet, amit úgy irányítanak, mint a bábokat a színházban.”

A célok elérése érdekében Szerbia folyamatos démonizálása zajlik, például azt mondják, hogy a választások nem demokratikus módon zajlottak, erre azonban egyetlen bizonyíték sincs, vagy azt állítják, hogy rossz a média helyzete - tette hozzá a szerb elnök.

Szerbia
Aleksandar Vučić
sajtótájékoztató
Boszniai Szerb Köztársaság
Oroszország
szankció
bábkormány
Kína
Koszovó

Most

13:30, Frissítve: 13:52

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.