Ugrás a tartalomra

Az EP jóváhagyta a Nyugat-balkáni Reform- és Növekedéstámogató Eszköz létrehozását

2024.04.24
17:00
Forrás
Tanjug
Ez az eszköz 2024 és 2027 között hatmilliárd eurós további pénzügyi támogatáshoz biztosít hozzáférést a régiónak, így Szerbiának is.

A 603 Európai Parlamenti-képviselő közül 517-en szavaztak a szöveg elfogadása mellett, 56-an nemmel, 30-an pedig tartózkodtak. Április 4-én az EU Tanácsának elnöksége és az Európai Parlament ideiglenes megállapodást kötött ennek az eszköznek a létrehozásáról, amelyet aztán az EU tagállamai, valamint az EP külügyi és költségvetési bizottsága is támogatott. A Nyugat-balkáni Reform- és Növekedéstámogató Eszköz az új nyugat-balkáni növekedési terv központi része, amelyet az Európai Bizottság 2023 novemberében terjesztett elő. Támogatni fogja a nyugat-balkáni uniós partnereket az átfogó társadalmi-gazdasági és alapvető reformok végrehajtásában, többek között a jogállamiság és az alapvető jogok területén, támogatja a bővítési folyamatot és felgyorsítja az uniós partnerek gazdasági konvergenciáját. Az eszköz várhatóan kétmilliárd euró támogatást és négymilliárd euró hitelt biztosít a nyugat-balkáni uniós partnereknek a 2024-től 2027-ig tartó időszakban a Nyugat-Balkán EU-csatlakozás felé vezető úton történő támogatása érdekében. Ezen alapok kifizetése az egyes kedvezményezett országok reformtervében meghatározott reformok sikeres végrehajtásától függ. Az eszköz kiegészíti a meglévő Előcsatlakozási Támogatási Eszközt (IPA III), és jelentősen növeli a régiónak nyújtott pénzügyi támogatást. A nyugat-balkáni növekedési terv négy pilléren nyugszik, melynek célja a nyugat-balkáni partnerek gazdasági integrációjának erősítése az EU egységes piacával, a térségen belüli gazdasági integráció ösztönzése a közös regionális piac révén, fel kell gyorsítani az alapvető reformokat, és növelni kell a pénzügyi támogatást a reformok reformeszközön keresztül történő támogatásához és a Nyugat-Balkán növekedéséhez. 

Nyugat-balkáni Reform- és Növekedéstámogató Eszköz
EP
Európai Parlament

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.