Ugrás a tartalomra

Az EU gazdaságfejlesztési programot készít elő a Nyugat-Balkánnak

2023.08.23
07:10
2023.08.23
11:48
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
Az EU-bővítésről és a térség európai jövőjéről, valamint az ukrajnai háborúról is tárgyaltak a régió állam- és kormányfői az athéni Maximos villában tartott munkavacsorán tegnap este.

Az eseményen megszületett az Ukrajna nemzetközileg elismert határain belüli függetlenségét, szuverenitását és területi integritását támogató nyilatkozat is, amelyben kiemelik, hogy a Nyugat-Balkánnak, Ukrajnának és a Moldovai Köztársaságnak közös európai öröksége, történelme és jövője van. A találkozót Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök szervezte az Európai Unió-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó és a szaloniki nyilatkozat elfogadásának 20. évfordulója alkalmából. Szerbiát Aleksandar Vučić képviselte.

A görög kormány honlapján megjelent közlemény szerint a közös nyilatkozat egyebek között kimondja, hogy az európai uniós bővítési folyamat megújult és újragondolt irányelvek mentén kell, hogy haladjon a jövőben. A dokumentumban az áll, Ukrajna orosz inváziója kulcsfontosságú pillanat Európa számára, amely új szinten tudatosítja a közös elveket, az egységet és a közös jövőt az EU-n belül. Az athéni megbeszélésen megállapodtak abban is, hogy az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök és más bűncselekmények, például a civilek elleni támadások és az infrastruktúra lerombolása nem maradhat büntetlenül, és felelősségre kell vonni a tetteseket. Ezek a részletek egyébként a nyilatkozat második változatából származnak, mivel az elsőben szerepeltek az Oroszország elleni szankciók bevezetését szorgalmazó intézkedések. Ezt azonban a szerb államfő tiltakozása miatt nem fogadták el.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić szerb elnök kitért energiabiztonsági kérdésekre is. „Egyértelmű, hogy Európában összehasonlíthatatlanul jobb az energiahelyzet. Őszintén szólva, aggaszt az olajárak emelkedése, mert ha ez így folytatódik még két-három héten keresztül, akkor tönkremegyünk. De úgy gondolom, hogy tele vannak a raktárak Európában, ez pedig azt jelenti, hogy az áram nem drága a piacon, a gáz sem lesz túl drága, és minden ár fix lesz a piacon, ami jót tesz Szerbiának, és az infláció is csökkenhet ezáltal. Szóval ez jó hír.”

A találkozó egyik fő témája volt az is, hogy az EU gazdaságfejlesztési programot készít elő a Nyugat-Balkánnak, amely a gazdasági növekedés elősegítését célozza meg. Aleksandar Vučić szerb államfő Athénban kijelentette, a program előkészítése októberre várható. „Arról van szó, hogy Ursula von der Leyennel beszélgettünk, vagyis hétfő este Ursula és Charles Michel megismételték az ún. Növekedési ütemtervre vonatkozó javaslataikat és azt, hogy az EU hogyan készíti elő a Növekedési Programot a nyugat-balkáni országok számára októberre. Megtudhatjuk, hogy mit tehetünk a gazdasági teljesítmény javítása érdekében, és erre természetesen számítok a különböző programok támogatásán kívül, amelyek sok fontos dologra ösztönzőleg hathatnak, elsősorban az ún. zöld ütemtervre, valamint további pénzügyi beáramlásra számítok a nyugat-balkáni országok számára is.”

Az athéni találkozón a szerb elnökön, a görög kormányfőn és az uniós vezetőkön kívül jelen volt még Dimitar Kovačevski észak-macedón, Andrej Plenković horvát, Albin Kurti, koszovói, Ion-Marcel Colaku, román, Nikolai Denkov bolgár, és Borjana Krišto boszniai kormányfő, valamint Jakov Milatović montenegrói és Volodimir Zelenszkij ukrán köztársasági elnök is.

gazdaságfejlesztés
Athén

Most

13:30, Frissítve: 13:52

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.