Ugrás a tartalomra

Az MNT jövő évi költségvetése, tervek, programok

2023.12.27
13:04
2023.12.27
16:28
Forrás
Pannon RTV
A 2023-as költségvetés módosítása, a 2024-es büdzsé, valamint intézmények jövő évi pénzügyi- és munkatervei - ezek is szerepelnek a Magyar Nemzeti Tanács 10. rendes ülésének napirendjén pénteken.

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke sajtótájékoztatóján közölte, 36 ponttal foglalkoznak majd.

Több olyan program lebonyolítása zajlott 2023-ban, amire nagy igény mutatkozott Vajdaságban, ezért ezeket is beépítették a Magyar Nemzeti Tanács 2024-es évre vonatkozó költségvetésébe - mondta Fremond Árpád. Az MNT elnöke hozzátette, hiánypótló rendezvényként első alkalommal szervezték meg a Suli-Expo oktatási kiállítást szeptemberben Zentán, valamint a Vajdasági Tanyaszínház Alapítvány létrehozása is megtörtént. Az elkövetkező időszakban az MNT mindent megtesz annak érdekében, hogy ezeket az új alapítványokat, illetve rendezvényeket megfelelő mennyiségű forrással tudja támogatni. A 2024-es költségvetés 1 milliárd 411 millió dinárt tesz ki – emelte ki Fremond Árpád.

„Ebből közel 70 millió dinár lesz az, amit országos szintű támogatásként kellene megkapnia a Magyar Nemzeti Tanácsnak. Több mint 69 millió dinárról van szó. Közel 30 millió dinárt, az az több mint 29 millió dinárt a tartománytól kapunk és mintegy 12 millió dinárt az önkormányzatok fizetnek be, valamint a magyarországi pénzek, amiket támogatásként betervezünk, de maradt még a korábbi évekből, fel nem használt eszközökből is elég sok.”

Az MNT következő évi munkatervéről is döntenek. A legfontosabb dolgok között szerepel a kulturális és oktatási stratégiák elfogadása, viszont ezek nem kerülnek napirendre a pénteki ülésen.

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke kifejtette: „A közvitákat lefolytattuk, de úgy döntöttünk, mivel elég sok észrevétel érkezett, hogy a bizottságaink megtárgyalják ezeket és olyan kulturális és oktatási stratégiát fogadnak el rögtön az év elején, amelyet 2024-től 2029-ig tudunk használni. Arra számítunk és úgy tervezzük, hogy 2024 február végéig mindenképp elfogadjuk az oktatási és kulturális stratégiánkat is.”

Tíz évvel ezelőtt kezdődött meg a szerb-magyar történelmi megbékélési folyamat. 2024-ben pedig tízéves lesz a kollektív bűnösséget kimondó jogszabály eltörlése. Erről a Magyar Nemzeti Tanács méltó módon szeretne megemlékezni a zsablyai templomon végzett felújítási munkálatok befejezésével - tette hozzá Fremond Árpád.


„Bízunk benne, hogy rögtön az év első felében teljes egészében be tudjuk fejezni a templom felújítását. A tervek szerint a templom átadására, ennek a tízéves jubileumnak - tehát a csúrogi megemlékezés előtt, valamikor október utolsó vasárnapján – egy misét és akkor szeretnénk átadni a felújított templomot. Méltóan megemlékezve a kollektív bűnösséget kimondó jogszabály eltörlésére, amelyre tíz évvel ezelőtt került sor 2014 folyamán.”

Fremond Árpád a választásokra is reagált. Elmondta, azért voltak ezek kiemelten fontosak a Magyar Nemzeti Tanács szempontjából, mert nem mindegy, hogy milyen érdekérvényesítő ereje lesz a vajdasági magyarságnak a következő időszakban Belgrádban és Újvidéken.

„Továbbra is erős tudott maradni a vajdasági magyar közösség érdekérvényesítési képessége. Látszik az, hogy összefogott a közösség és jó eredményeket tudott produkálni a Vajdasági Magyar Szövetség csapata, ami nekünk, a Magyar Nemzeti Tanácson belül nagyon fontos, hiszen csakis együttműködve, közösen tudunk ügyeket intézni az elkövetkező időszakban.”

A Magyar Nemzeti Tanács 10. rendes ülésén többek között szó lesz még tankönyvek, különböző átképzések és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatóválasztásának jóváhagyásáról is.

Magyar Nemzeti Tanács
Fremond Árpád

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.