Ugrás a tartalomra

Az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt a Nyugat-Balkánnak tett ígéreteit teljesítse az Unió

2023.11.08
20:02
2023.11.08
20:11
Forrás
Közlemény
A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye

Az Európai Bizottság bővítési javaslatáról vitázott az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén Brüsszelben. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke felszólásában hangsúlyozta: új csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt, az EU-nak először a Nyugat-Balkán, így Szerbia felé tett ígéreteit kell teljesítenie. A csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez minden országnak teljesítenie kell az Európai Bizottság alapvető feltételeit, így a nemzeti kisebbségi jogok garantálását. A Bizottság szerdán közzétett jelentése szerint ennek Ukrajna még nem tesz eleget.

Gál Kinga elmondta: az Európai Unió bővítése stratégiai és geopolitikai érdek, ugyanakkor nem csak politikai kérdés, a csatlakozási tárgyalások előtt álló országok helyzetét felkészültségük alapján, egységes követelményrendszer szerint kell megítélni.

„Új csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt, az EU-nak először a Nyugat-Balkán, így Szerbia felé tett ígéreteit kell teljesítenie. Mielőbb be kell fejezni irányukban a csatlakozási folyamatot, hiszen Szerbiával már több mint 10 éve zajlanak a tárgyalások, jelentős előrelépés nélkül.  Ez hiteltelenné teszi az Uniót” - hangsúlyozta a Fidesz EP-képviselője.

Gál Kinga hozzátette: új csatlakozási tárgyalások csak azokkal az országokkal nyílhatnak meg, akik teljesítik a Bizottság által szabott alapvető feltételeket. „A ma bemutatott bővítési javaslatból is látható, hogy Ukrajna a hét feltételből négyet, köztük a kisebbségvédelmi feltételeket még nem teljesítette. Területén háború zajlik és választásokat sem tud tartani.  Ezek mind azt igazolják, hogy az ország még nem áll készen a csatlakozási tárgyalások megkezdésére” - jelentette ki a politikus.

Fidesz
Európai Parlament
csatlakozás
bővítés
Gál Kinga
Európai Unió

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.