Ugrás a tartalomra

Bemutatkozott a parlamentben az átmeneti osztrák kormány

2019.06.12
22:20
Forrás
MTI
Bemutatkozott az osztrák parlamentben a június elején megválasztott átmeneti kormány. Brigitte Bierlein kancellár hangsúlyozta: az átmeneti kormány célja, hogy stabilitást és biztonságot teremtsen.

Ausztria első női kancellárja első parlamenti felszólalásában az általa legfontosabbnak tartott értékek között említette a megbízhatóságot, az emberséget és az osztrákok közötti, immár hagyománynak számító összetartást.

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi átmeneti kormány nem  választások nyomán jött létre, ezért a feladata is más, mint a korábbi osztrák kormányoké. Szavai szerint nem kell kormányprogramot kidolgozniuk és választási ígéreteket betartaniuk, és a napi politikai eseményekre sem kell reagálniuk, ugyanakkor cselekvőképesnek kell lenniük.

Brigitte Bierlein azt mondta, hogy kezdeményezéseket sem fognak benyújtani a  törvényhozásnak, csak abban az esetben, ha különben sérelem érné a köztársaságot.

Kritikát fogalmazott meg ugyanakkor a kancellár a szeptemberi választások időpontjával kapcsolatban. Emlékeztetett arra, hogy Alexander Van der Bellen államfő egy korábbi időpontot szeretett volna, ugyanakkor -  tekintettel a jelenlegi  parlamenti erőviszonyokra -  elfogadják azt a kezdeményezést, hogy szeptember 29-én tartsák a  rendkívüli választásokat Ausztriában.

Brigitte Bierlein arra kérte a képviselőket, hogy minél gyorsabban zárják le a folyamatban lévő ügyeket, hogy a jogalkotási időszak befejezésével hivatalosan is kitűzhessék a választások időpontját.

Ausztria
Brigitte Bierlein
kancellár

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.