Ugrás a tartalomra

Biden levelet küldött Szerbia államisága alkalmából, Vučić reagált

2021.02.07
11:05
2021.02.07
13:11
Forrás
Szerbiai RTV
Az amerikai elnök Aleksandar Vučićnak és egész Szerbiának gratulált a közelgő ünnep alkalmából, a szerb államfő megköszönte a levelet.

Szem előtt tartva azt, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Szerbia 140 éves partnerségre tekint vissza, Washington a továbbiakban is elkötelezett abban, hogy tovább építse gazdasági kapcsolatát Belgráddal, valamint, hogy segítse a régió stabilitásának megőrzését és óvja a demokráciát - olvasható abban az üzenetben, amelyet Joe Biden küldött Aleksandar Vučić államfőnek a közelgő szerb államiság napja alkalmából. A politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy Szerbia és Koszovó kölcsönös elismerése fontos a két fél viszonyának teljes rendezésében. Elismeri továbbá Szerbia és Amerika szoros együttműködését a koronavírus elleni küzdelemben is.

A szerb államiság napján egyébként minden év február 15-én arra emlékeznek, hogy 1804-ben ezen a napon lázadt fel először Szerbia a törökök ellen, továbbá, hogy 1835-ben ekkor született meg az első szerb alkotmány is.

A szerb államfő megköszönte az amerikai elnöknek a közelgő szerb államiság napja alkalmából küldött levelét. Az üzenet azon részére, amelyben Joe Biden Szerbia és Koszovó kölcsönös elismerését szorgalmazza, Aleksandar Vučić azt válaszolta, hogy Washingtonban egyszer már elmondta, hogy mit gondol Koszovó elismeréséről. Ebben a tekintetben pedig az ő véleménye nem fog változni - tette hozzá. Vučić szerint február 15-e egy piros betűs nap Szerbiában, államfőként pedig az a feladata, hogy országa érdekeit tartsa szem előtt. Szavai szerint ez sokkal fontosabb dolog, mint az albán és az amerikai kívánság. Leszögezte, egyetlen nemzetközi szerződésben sem szerepel a kölcsönös elismerésre vonatkozó követelés. 

amerikai
elnök
Szerbia
államiság

Most

16:51, Frissítve: 21:15

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.