Ugrás a tartalomra

Brnabić: Mindig a népünkkel leszünk Koszovóban

2022.09.05
18:41
2022.09.05
20:33
Forrás
Pannon RTV
Koszovóba látogatott Ana Brnabić. Üdvözöljük a szerbek szent földjén! - ilyen és hasonló feliratú táblákkal fogadták a szerb kormányfőt az ott élő szerbek, valamint a Szerb Lista képviselői Kosovska Mitrovicában.

Brnabić azután érkezett Koszovóba, hogy szeptember 1-jén életbe lépett a személyazonosító igazolványokról szóló Belgrád és Priština közötti megállapodás.

A béke és a stabilitás Szerbia és a szerb nép érdeke Koszovón - mondta Ana Brnabić. Az egyik albán újságíró kérdésére, hogy hogy érzi Koszovón magát, a szerb kormányfő úgy válaszolt: mint a sajátján. Ana Brnabićnak egyébként ez az első látogatása a déli tartományban 2017 óta, amikor először választották meg miniszterelnöknek.

„Szeretnék ma innen, Koszovóból egy világos és egyszerű üzenetet küldeni: a béke, a stabilitás és a tolerancia üzenetét. Megismételném Aleksandar Vučić elnök üzenetét, miszerint mindig a népünk mellett leszünk Koszovóban. Különösen fontos számomra, hogy egy ilyen rendkívül nehéz és összetett pillanatban járok Koszovóban. Elégedett vagyok, hogy a legutóbbi provokáció után is, július 31-én, sikerült megőriznünk a békét.”
 

Ana Brnabić először az újonnan épült mitrovicai Multimediális Központot tekintette meg, majd meglátogatta a Banjska elnevezésű kolostort Zvečan közelében, és Leposavić település lakosait is felkereste. A szerb miniszterelnök sajnálatát fejezte ki, hogy évről évre egyre több támadás éri a koszovói szerb lakosságot.

„Ami jelen pillanatban a legfontosabb, sőt már hosszabb ideje az, mint mondtam, és amihez továbbra is ragaszkodni fogunk, az a Szerb Községek Közössége. A Brüsszeli megállapodás, vagyis az első normalizációról szóló egyezmény alapja a Szerb Községek Közösségének megalakítása. Amíg nem alakul meg a Szerb Községek Közössége, addig nem beszélhetünk második nomalizációs megállapodásról. 2023 áprilisában pedig a Brüsszeli egyezmény 10 éves évfordulójára emlékezünk majd, és hihetetlen, hogy még nem alakult meg a Szerb Községek Közössége.”

Ana Brnabić elmondta, csak párbeszéddel javulhat a helyzet Koszovóban és reményét fejezte ki, hogy Belgrád és Priština tesznek majd annak érdekében, hogy a szerb lakosság életfeltételei javuljanak. Mint mondta a szerb állam az utóbbi öt évben számottevően többet fektetett a régió fellendülésébe mint azelőtt, hiszen Szerbia érdeke a tartós béke és a stabilitás.

Ana Brnabić
Koszovó

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.