Ugrás a tartalomra

Csak egyetlen szerb jelölt indul a vasárnapi észak-koszovói polgármester-választáson

2023.04.21
12:31
2023.04.21
12:39
Forrás
MTI
A nemzetközi közösség előre közölte, el fogja ismerni a vasárnapi választások végeredményét.

A Szerb Lista bojkottálja az előrehozott voksolást, csütörtökön a Koszovói Szerbek Pártjának jelöltje is visszalépett. Már csak egyetlen független szerb politikus indul a többségében szerbek lakta négy önkormányzatban megrendezett választáson - írta a Kossev észak-koszovói szerb hírportál pénteken. Aleksandar Jablanović azért lépett vissza, mert véleménye szerint nincsenek meg a megfelelő feltételek a voksolás megtartásához.

Koszovó északi részén azért kell előrehozott önkormányzati választást tartani, mert az ott élő szerb kisebbség tagjai tavaly novemberben úgy döntöttek, kivonulnak a koszovói állam intézményeiből. Amiatt tiltakoztak, hogy a prištinai hatóságok elrendelték: a Szerbia által kiadott rendszámtáblákat koszovóiakra kell cserélni. A szerbek közölték, mindaddig nem térnek vissza az intézményekbe, amíg Koszovó nem teljesíti a 2013-ban brüsszeli közvetítéssel aláírt megállapodásban foglaltakat, valamint amíg nem alakítja meg a koszovói szerb önkormányzatok közösségét.

Koszovó
választások

Most

09:55, Frissítve: 13:24

Nagyszombat van

Ma van az ortodox nagyszombat, a keresztény gyász második napja a nagypéntek után. Jézus Krisztus keresztre feszítésének napjára emlékeznek a hívek, akik imában és csendben ünneplik a nagyszombatot.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.