Ugrás a tartalomra

Csütörtökön kezdődik a Szerbiai Parlament Koszovóról szóló ülése

2023.01.29
12:19
2023.01.29
16:02
Forrás
Pannon RTV
A jövő héten újabb fejlemények lehetnek a Koszovóra vonatkozó német-francia rendezési terv kapcsán, ugyanis február 2-án kezdődik a Szerbiai Parlament erről szóló ülése, amelyen Aleksandar Vučić köztársasági elnök is részt vesz.

Az ülés várhatóan több napig tart majd, így Vučić választ ad valamennyi képviselőcsoport kérdésére. A rendezési terv konkrét tartalma még mindig nem ismert, az elmúlt héten pedig újabb incidensek tették nehezebbé az egyébként sem tehermentes szerb-koszovói viszonyt.

Szerbia nem mondhat nemet a Koszovóval fenntartott kapcsolat rendezésére vonatkozó nemzetközi tervre, mert ellenkező esetben leállhat az ország európai integrációja, megszakadnának a külföldi befektetések, és más gazdasági, illetve politikai következményekre is számítani kellene – emelte ki hétfő esti beszédében Aleksandar Vučić. A köztársasági elnök arról is beszélt, hogy miért lett hirtelen ilyen fontos a szerb-koszovói viszony megoldása, illetve a közvetítők miért módosítottak a retorikájukon.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „El kell fogadnotok ezt a tervet. Amennyiben nem fogadjátok el – mert mi úgy gondoljuk, hogy el kell fogadni, illetve gyakorlatilag ez lesz az új tárgyalási keret az Európa felé vezető úton -, akkor szembe kell néznetek: 1. az európai integrációs folyamat megszakításával – tudom, hogy erre sokan azt mondják, hogy kitűnő, miért nem tettük ezt mindjárt, de majd ismertetem a következményeket, 2. szembe kell néznetek a beruházások leállításával, majd visszavonásával – ezt is mind elemezni fogom -, és 3. szembe kell néznetek azokkal a teljes körű politikai és gazdasági intézkedésekkel, amelyek nagy károkat okozhatnak Szerbiának.”

Hogy pontosan mit tartalmaz a német-francia javaslat, arról nincsenek pontos információk. Az elmúlt héten azonban a belgrádi Danas napilap közölte azt a 10 pontot, ami a dokumentumban szerepelhet. A szöveg szerint a felek a jószomszédi kapcsolatra helyezik a hangsúlyt, tiszteletben tartják a másik területi integritását, továbbá Szerbia nem fogja ellenezni Koszovó tagságát egyetlen nemzetközi szervezetben sem, valamint mindkét fél támogatni fogja egymás európai uniós tagságára irányuló törekvéseit. A dokumentum azonban nem említi a koszovói Szerb Községek Közösségének megalakítását. Holott Szerbia ezt prioritásként kezeli - mondta Ivica Dačić. A szerb külügyminiszter szerint az európai tisztviselők továbbra is sürgetik mindkét felet az úgynevezett német-francia terv elfogadására.

Ivica Dačić, külügyminiszter, Szerbia: „Nagyon fontosnak tartom, hogy megpróbáljuk megőrizni nemzeti, állami érdekeinket, de mindeközben megóvjuk Szerbiát a különféle fenyegetésektől, zsarolásoktól, esetleges szankcióktól és mindentől, ami Szerbia polgárainak jövőjét veszélyeztetheti.”


Tüntetések, lövöldözések, útblokádok - így zajlanak a mindennapok Koszovó főként szerbek lakta területein. A demonstrációkon a lakosság kéri a különleges rendőri alakulatok kivonását a területről, valamint a letartóztatott szerbek szabadon bocsátását. A Kosovska Mitrovica és Leposavić közötti úton néhány nappal ezelőtt a koszovói rendőrség különleges egységei tűz alá vettek egy személyautót. Az autóban két szerb nemzetiségű férfi utazott. A Koszovó területén megtörténő incidenseket a felek folyamatosan más-más módon magyarázzák: a szerbek szerint a koszovói hatóságok provokációiról van szó, míg a pristinai vezetés szerint csupán törvényi kötelezettségeiknek tesznek eleget. A sajtóban egyébként a napokban több helyen is napvilágot látott, hogy a nyugati hatalmaknak az ukrajnai válság elhúzódása, valamint a jövő amerikai elnökválasztás miatt vált sürgőssé a koszovói helyzet rendezése.

Koszovó
szerbiai parlament
Ivica Dačić

Most

10:41, Frissítve: 10:55

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.
07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.