Ugrás a tartalomra

Dr. Pásztor Bálint: A májusi ünnepek körül lesz új kormánya Szerbiának

2024.04.23
10:55
2024.04.23
16:19
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában beszélt az új szerb kormány megalakulásáról, illetve a júniusi önkormányzati választásokról.

Május elején, a május elsejei ünnepek környékén, vagyis közvetlenül a május 6-i határidő előtt alakulhat meg az új szerb kormány - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában dr. Pásztor Bálint. A Miloš Vučević kormányalakítóval, a Szerb Haladó Párt elnökével folytatott hétfői koalíciós tárgyalása során az együttműködés folytatásáról volt szó. A VMSZ elnöke elmondta, pártja államtitkárok szintjén fogja segíteni a kormány munkáját. Dr. Pásztor Bálint Vučevićtyel a koalíciós szerződésről is egyeztetett, a VMSZ által átadott tervezet pedig a párt infrastrukturális fejlesztési elképzeléseit, prioritásait tartalmazza.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Abban maradtunk, hogy ebből néhány be fog kerülni magába a kormányprogramba is. Azt mondta, hogy a kormányprogram nagyjából készen van. Azt mondta, hogy a kormányprogramban külön hangsúlyt fog fektetni a jó magyar-szerb viszonyokra, illetve a mi vidékünk infrastrukturális fejlesztésére.”

A megállapodás szerint tartományi szinten a képviselőház elnöke továbbra is VMSZ-es politikus marad, dr. Pásztor Bálint pedig elárulta, hogy Juhász Bálintot jelöli a tisztségre a VMSZ tanácsának ülésén.

Az önkormányzati választások Vajdaság önkormányzataiban a belgrádi voksolással egy időben lesznek. Rövid, intenzív kampány vár ránk, amely alig lesz több, mint 30 nap – fogalmazott a VMSZ elnöke.

A minimális célunk az, hogy legalább abban a három önkormányzatban, amelyben polgármesterrel rendelkezünk, ezeket a tisztségeket meg tudjuk őrizni, nem a tisztségek miatt, hanem azért, hogy döntő módon befolyásolni tudjuk a három önkormányzat fejlődésének az irányát a következő esztendőkben is. Ez Topolya, Magyarkanizsa és Zenta. Ezen kívül azt gondolom, hogy van még néhány önkormányzat, amelyek esetében reális lehet az, hogy győzni tudjunk, és mindenhol máshol pedig erősödni szeretnénk: Szabadkán is, Adán is, Óbecsén is, Kishegyesen is.”

Szabadka egyik legszebb utcáját, a Radić fivérek utcát a VMSZ kezdeményezésére nyilvánította a kormány jelentős kultúrtörténeti téregységgé, vagyis védelem alá helyezte. Négy év küzdelme ért be – fogalmazott dr. Pásztor Bálint, aki kiemelte, megnyugtató, hogy épületbontás vagy - felújítás ebben az utcában már csak a községközi műemlékvédelmi intézet jóváhagyásával és feltételeinek teljesítésével lehetséges.

Dr. Pásztor Bálint
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.