Ugrás a tartalomra

Elfogadta a Szerbiáról szóló országjelentést az Európai Parlament Külügyi Bizottsága

2023.04.26
14:40
2023.04.26
22:02
Forrás
Szerbiai RTV
Szigorúnak mondható a jelentés.

Elfogadta a Szerbiáról szóló országjelentést az Európai Parlament Külügyi Bizottsága. Szigorúnak mondható a dokumentum. A részleteit Vladimír Bilčík, az EP szerbiai jelentéstevője ismertette. A Külügyi Bizottságban 43-an a jelentés mellett szavaztak, míg 6-an nemmel voksoltak, 5-en pedig tartózkodtak. A dokumentumban felhívják a figyelmet arra, hogy Szerbia továbbra sem igazodik megfelelően az Európai Unió külpolitikájához. Különösen igaz ez az Ukrajna és Oroszország között fennálló háborús helyzetre vonatkozóan. Szerbia ugyanis továbbra sem vezetett be szankciókat Moszkvával szemben.

A dokumentum üdvözli, hogy Szerbia továbbra is szeretne az Európai Unióhoz tartozni, ugyanakkor sajnálatának ad hangot amiatt, hogy az ország továbbra sem igazodik megfelelően az EU közös kül-, és biztonságpolitikájához, miközben tagjelölt országként be kell tartania az EU alapelveit.

A szövegben felhívják a figyelmet arra, hogy további lépéseket kell tenni a sajtószabadságának növelése érdekében. Emellett pedig a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet illetően sem halad megfelelően Szerbia. Ami pedig a mostani helyzetben még fontosabb, az az, hogy az ország csakis akkor léphet előre a csatlakozási tárgyalási folyamatokban, ha szankciókat vezet be Oroszországgal szemben. Ezek a témák egyébként már mind szerepeltek a korábbi jelentésekben is.

Vladimír Bilčík, az EP szerbiai jelentéstevője: „Ez az általunk folytatott tárgyalások rekordja volt. Négy körös tárgyalásunk volt. Azonban végül úgy gondolom, hogy egy nagyon világos, szilárd, tényeken alapuló jelentést sikerült bemutatnunk. Remélem, hogy ma nagyon világos üzenetet tudunk küldeni. Nemcsak a belgrádi és szerbiai partnereinknek, hanem tágabb értelemben is, amikor a parlamentekről van szó. Mindezt azért, hogy elkötelezettek legyenek a bővítés és a Nyugat-Balkán európai jövőjét illetően.”

Bilčík a tárgyalás után elégedettségének adott hangot annak kapcsán, hogy az EP Külügyi Bizottsága elfogadta az általa bemutatott jelentést, amely arra kéri továbbá Szerbiát, hogy alkalmazkodjon jobban a nemzetközi joghoz és az uniós alapelvekhez. A dokumentumról egyébként az Európai Parlament május 9-i plenáris ülésén vitáznak a képviselők, míg egy nappal később is szavaznak is róla.

Európai Unió
országjelentés

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.