Ugrás a tartalomra

Gál Kinga: Elfogadhatatlan az újabb nyugat-balkáni, ezúttal a Bosznia-Hercegovináról szóló jelentés

2023.06.27
20:42
2023.06.27
21:51
Forrás
Közlemény
Az Európai Parlament Külügyi Bizottsága a Bosznia-Hercegovináról szóló éves jelentéséről szavazott Brüsszelben.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke a jelentés kapcsán hangsúlyozta: A szöveg a nyugat-balkáni országokról készülő jelentések többségéhez hasonlóan, nagyobb odafigyelés és érzékenység tanúsítása helyett, csak élezi a konfliktusokat a térségben. Gál Kinga szerint elfogadhatatlan, hogy a jelentés ideológiai alapon támadja Várhelyi Olivér magyar bővítésért felelős biztost és a magyar cégeket, utóbbit ráadásul egy magyar baloldali képviselő, Cseh Katalin kezdeményezésére.

Gál Kinga elmondta: a Bosznia-Hercegovináról szóló éves jelentés a Nyugat-Balkán országairól készülő jelentések többségéhez hasonlóan, érzéketlen a régió összetett problémái iránt. Ahelyett, hogy nagyobb odafigyelést és érzékenységet tanúsítana, az ilyen szövegek elfogadása csak élezi a konfliktusokat a térségben. „A jelentés a megoldásokhoz való hozzásegítés helyett gerjeszti a feszültséget és rontja a kapcsolatot az EU és a nyugat-balkáni országok között, pedig ezen térség stabilitása kulcskérdés Európa számára” – mutatott rá.

Gál Kinga kifejtette: a balliberálisok ezt a jelentést is a Várhelyi Olivér bővítésért felelős biztos elleni hangulatkeltésre használják, ami ismerve a bővítési biztos remek teljesítményét a térségben, elfogadhatatlan. Ezek kizárólag ideológiai alapú támadások a személye ellen.  

Gál Kinga szerint továbbá érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a jelentés a magyar vállalatokat is nyíltan támadja, ráadásul egy magyar baloldali képviselő, Cseh Katalin kezdeményezésére. „Felháborító, ahogyan a magyar baloldali képviselő javaslataival támadást intéz a Bosznia-Hercegovinában tevékenykedő európai uniós magyar cégekkel szemben, erősebb ellenőrzést követel rájuk vonatkozóan és alaptalanul összemossa őket a kínai vállalatokkal” – fejtette ki.

Gál Kinga
Nyugat-Balkán
Bosznia-Hercegovina
Európai Parlament
Külügyi Bizottság
Várhelyi Olivér

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.