Ugrás a tartalomra

„A határon túli magyarok élharcosai érkeztek a CPAC Hungary-re”

2024.04.26
18:46
2024.04.27
07:47
Forrás
Pannon RTV
Április 26-án az Alapjogokért Központ a legnagyobb nemzetközi konzervatív seregszemléjén, a CPAC Hungary-n Vajdaság is képviseltette magát.

A világ legismertebb jobboldali vezetői között elhangzott dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének és köztárasasági parlamenti frakcióvezetőjének beszéde is. Vajdaság mellett más külhoni magyarok lakta területekről is érkeztek képviselők, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Forró Krisztián, a felvidéki Magyar Szövetség országos elnöke, Nagyszombat megyei képviselője és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. Az immár harmadik alkalommal megrendezésre került eseménynek idén a budapesti Milenáris Park adott helyet.

Egy etnikai, nemzeti, kulturális kisebbség az mindig konzervatív, hisz mindig azokhoz az értékekhez ragaszkodik, amelyek megtartották és megtartják minden körülmények között. A hagyományt nem béklyónak, nem valami nehezéknek tekinti, amit el kell dobni azért, hogy szabadon szárnyaljon, hanem a hagyományt mindig erős talapzatnak, erőforrásnak tekinti – hangzott el Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökének nyitóbeszédében.

„Nem lehet úgy a jövő felé fordulni, hogy nincsen múlt. Nem lehet úgy a jövőt építeni, hogy elvágtad a gyökereket. Ezért akkor, amikor néhány esztendővel ezelőtt együtt, közösen és a magyarországi kormány a Fidesz-KDNP segítségével elindítottuk a Minority SafePack-et Európában, akkor pontosan azt a célt tűztük ki, hogy az Európai Unióban egy olyan jogharmonizáció történjen, amely nem másodrangú polgárként kezeli és nem a kettős mérce érvényesül az etnikai, őshonos, nyelvi, kulturális kisebbségek esetében.”

Kelemen Hunor kárpátaljai, vajdasági és felvidéki vezetőkkel folytatott beszélgetést a külhoni magyarok helyzetéről.

Forró Krisztián, a Magyar Szövetség országos elnöke, Nagyszombat megyei képviselője, Szlovákia: „A hagyományokhoz való ragaszkodás nagyon fontos, és ehhez minden egyes lehetőséget meg kell ragadni, hogy ezt erősítsük. Azt látjuk, hogy a mainstream, az individualizmus, az egyéni érdekek előtérbe helyeződnek, felejtsük el a hagyományokat, töröljük el őket. Ezzel is próbálják az identitástudatot gyengíteni.”

Ukrajna lakossága az elmúlt 30 éveben közel a felére csökkent, az ipari termelése és a gazdasági fejlődése nem éri el az 1991-es szintet. Ilyen és hasonló gondok sújtják a kárpátaljai magyarságot.

Brenzovics László, elnök, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, Ukrajna: „Ez rendkívüli mértékben kihat a mi közösségünkre is, amely az elmúlt időszakban, számában megfogyatkozott, azonban mindezek ellenére megpróbáljuk és sikeresen próbáljuk megtartani a magyarságot, mint közösséget.”

Pontosan azért érti meg talán a leginkább a vajdasági magyarság a kárpátaljai magyarságot, mert hasonló folyamatokon mentünk át mi is a ’90-es években, a délszláv háború idején – mondta dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és köztársasági parlamenti frakcióvezetője.

„Nagyon fontosnak tartjuk mi, a Vajdasági Magyar Szövetségben, a délvidéki magyarok is azt, hogy az Európai Parlamentben minél több olyan képviselő legyen, aki nemzetben gondolkodik, konzervatív értékekben gondolkodik, és amikor a kisebbség szót hallja, akkor az őshonos, nemzeti kisebbségekre gondoljon és ne valami másra.”

Románia és Szlovákia már Uniós tagállamok, így a külhoni magyar vezetők beszélgetésében témaként szó esett Kárpátalja és Délvidék helyzetéről is. Nagyon hálásak vagyunk a Fidesz KDNP-nek, hogy Vicsek Annamária személyében képviselőjelöltünk lehet úgy is, hogy Szerbia még nem tagja az Uniónak - mondta dr. Pásztor Bálint.

Alapjogokért Központ
konzervatív
CPAC Hungary
Vajdaság
Dr. Pásztor Bálint
VMSZ
Vajdasági Magyar Szövetség
Brenzovics László
Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség
Forró Krisztián
magyar szövetség
Kelemen Hunor
Romániai Magyar Demokrata Szövetség

Most

10:41, Frissítve: 10:55

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.
07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.