Ugrás a tartalomra

A horvát külügyminiszter szerb elnököt sértő kijelentése miatt tiltakozik Belgrád

2024.02.25
18:03
2024.02.25
18:18
Forrás
MTI
Tiltakozó jegyzéket küldött Szerbia Horvátországnak a horvát külügyminiszter egy nappal korábbi kijelentése miatt, amelyben "orosz szatellitnek" nevezte Aleksandar Vučić szerb elnököt.

A szerb külügyminisztérium szerint Gordan Grlić Radman az N1 regionális hírtelevízió horvát csatorna február 24-i híradójában elfogadhatatlanul beszélt a szerb elnökről és Szerbiáról. A külügyi tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy az ilyen nyilatkozatok a Szerbia és a szerb nép iránti gyűlöletkeltés folytatását jelentik, és aláássák a térség békéjét és stabilitását elősegítő közös politikát.  

"Szerbia külügyminisztériuma elvárja, hogy Horvátország magas rangú tisztségviselői a jövőben tartózkodjanak az olyan kijelentésektől, amelyek Szerbia belügyeibe történő beavatkozást jelentenek, és folytassák a megbékélés és a jószomszédi kapcsolatok politikáját" - olvasható a tiltakozó jegyzékben.

A horvát külügyminiszter az említett interjúban úgy fogalmazott, hogy egyik lapra tartoznak Szerbia állampolgárai, egy másikra pedig Aleksandar Vučić és a politikája. Hozzátette: a szerb elnöknek el kell döntenie, melyik székre ül, mert "két széken nem lehet, és nem is kényelmes ülni". Megfogalmazása szerint "Vučić lehet Oroszország szatellitje, de nem szabad engedni az orosz befolyásnak, vagy más olyan, rosszindulatú befolyásnak, amely veszélyezteti a Nyugat-Balkán stabilitását".

A kijelentésekre Aleksandar Vučić úgy reagált, hogy a horvát külügyminiszter nemcsak Szerbia belügyeibe avatkozik be, hanem sértegeti a szerb népet, és fenyegeti Szerbia állampolgárait.

Ana Brnabić miniszterelnök és Ivica Dačić külügyminiszter határozottan elítélte a horvát miniszter kijelentését.

Az európai uniós tagságra törekvő Szerbia mindeddig nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, és nem hangolta össze külpolitikáját az Európai Unióval, amit Belgrád azzal indokol, hogy Szerbiát történelmi, vallási és kulturális kapcsolatok kötik Oroszországhoz.

horvát külügyminiszter
Szerbia
Horvátország
tiltakozó jegyzék
Gordan Grlić Radman
Ana Brnabić
Aleksandar Vučić
orosz szatellit
Oroszország
szankció

Most

12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.