Ugrás a tartalomra

Járóka Lívia: Az uniós csatlakozás Szerbia jövőbeli fejlődésének záloga

2019.03.27
22:42
Forrás
Közlemény
Járóka Lívia ma vendégül látta a 10. Európai Parlament és az EU-Szerbia stabilizációs és társulási parlamenti bizottság ülésére érkező szerb delegációt egy munkaebédre.

Az Európai Parlament nyugat-balkáni régióért felelős alelnöke nyitóbeszédében elismerte a szerb kormány uniós csatlakozás iránti elkötelezettségét  és kiemelte, hogy az Európai Parlament mindig kiemelt figyelmet fordított a Szerbiával, mint az egyik élen járó tagjelölt országgal fenntartott kapcsolataira. Járóka biztosította a résztvevőket, hogy az Európai Parlament továbbra is támogatja az EU bővítési politikáját, és meggyőződése, hogy az EU-hoz való csatlakozás Szerbia jövőbeli fejlődésének és jólétének záloga. A jelenlegi politikailag feszült időszakra való tekintettel a fideszes politikus arra ösztönözte a feleket, hogy tárgyalások útján oldják meg a nézeteltéréseket.

Járóka a beszéde végén kiemelte, hogy a társadalmi élet peremére szorult roma gyermekek egyre nagyobb mértékben vesznek részt a kötelező oktatásban, ami elismerésre méltó. „A nem roma szomszédaikkal összehasonlítva azonban a romák kétszer olyan magas munkanélküliségi ráta, szükséges esetén kevésbé valószínű, hogy orvoshoz fordulnak, és sokkal nagyobb arányban vannak kitéve éhezésnek. Őszintén üdvözlöm a romák társadalmi befogadására vonatkozó 2016–2025-ös stratégiát és cselekvési tervet Szerbiában, és sürgetem az egyértelmű célok és mutatók meghatározását az új stratégia végrehajtásának nyomon követésére” - mondta az EP alelnöke.
 
Járóka Lívia EP-képviselő rendkívül elkötelezett a romák életének javítása és társadalmi és gazdasági felzárkóztatása iránt. Ennek bizonyítékaként jövő szerdán délután egy órától az Európai Parlamentben konferenciát szervez ebben a témában, amely részeként megvitatják a nyugat-balkáni romák helyzetét is.

Járóka Lívia
EU
csatlakozás

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.