Ugrás a tartalomra

Június másodikára írta ki az önkormányzati választásokat Ana Brnabić

2024.04.26
15:27
2024.04.26
16:18
Forrás
Pannon RTV
Voksolást 66 településen, illetve Belgrádban tartanak. A fővárosi választást április 3-án írta ki a házelnök.

A belgrádi választás kiírását követően az ellenzék jelezte, hogy bojkottálni fogja a voksolást, ha nem ugyanabban az időben rendezik meg a választást a többi olyan önkormányzatban is, ahol december 17-én nem járultak az urnák elé az emberek. A házelnök majdnem 3 héten át tárgyalt az ellenzék képviselőivel, hogy elkerülhető legyen a bojkott. A megoldás pedig az lett, hogy meg kellett változtatni az önkormányzati választásokról szóló törvényt.

Ana Brnabić, elnök, Köztársasági Parlament: „Örömmel tölt el, hogy határozott üzenetet küldtünk a parlamentből minden állampolgárnak, hogy választott képviselőikként minden nézeteltérésünk ellenére képesek vagyunk beszélgetni, és megegyezni egymással. Mint mondtam, a választás időpontjáról kötött megállapodást követően úgy gondolom, hogy ez a megegyezés minden felelős ember győzelme.“

A házelnök a politikusokat tisztességes kampányolásra kérte.

„ Megragadom ezt az alkalmat is arra, hogy még egyszer felszólítsam a politikai szereplőket, figyeljenek arra, hogy a politika nem kell és nem is szabad, hogy olyan eszköz legyen, amely elválasztja az embereket. Közös kötelességünk a politikai rendszerünket demokratikus irányba fejleszteni, amely elősegíti a párbeszédet, a kölcsönös tiszteletet és a nagyobb fokú megértést. A Szerb Köztársaság Képviselőházának elnökeként továbbra is ragaszkodom ahhoz, hogy a Szerb Köztársaság minden állampolgárt képviselő legmagasabb szintű képviselői testülete tisztelje és képviselje ezeket az értékeket.“

 A Szerbiai Képviselőház kedden fogadta el az önkormányzati választásokról szóló törvény módosítását és kiegészítéseit, amelyek lehetővé tették, hogy a belgrádival egy időben tartsák meg a helyhatósági választásokat több szerbiai városban, köztük az összes vajdasági önkormányzatban.

Szerbia
Ana Brnabić
önkormányzati választások

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.