Ugrás a tartalomra

Kedden is tüntetésre buzdítanak az ellenzéki pártok

2023.12.19
12:48
2024.04.17
13:33
Forrás
Pannon RTV
A fővárosi választási eredmények hamisítására hivatkozva a Szerbia az erőszak ellen koalíció tüntetést szervezett hétfő este Belgrádban, amely során dulakodás tört ki.

Hétfő este 18 órakor főként fiatalok gyülekeztek a Köztársasági Választási Bizottság épülete előtt. A Szerbia az erőszak ellen koalíció tüntetést szervezett Belgrádban. Arra hivatkoztak, hogy a fővárosi önkormányzati választásokat meghamisították. A RIK tagjait addig nem akarták kiengedni az épületből, míg meg nem születik a döntés a belgrádi választások megsemmisítésről.

A Szerbia az erőszak ellen koalíció képviselői panaszt nyújtottak be hétfőn és bizonyítékokat adtak át a választási csalásra vonatkozóan. Ezt követően Marinika Tepić listavezető és Miroslav Aleksić éhségsztrájkba kezdett.

A tüntetők nem vehettek részt a Köztársasági Választási Bizottság ülésén. Négy óra várakozás után tojással dobálták meg a RIK bejáratát. 22 óra 30 perckor összetűzésre került sor, amikor a biztonsági szolgálat emberei és néhány dolgozó kijött az épületből. A tüntetők üres flakonokat dobáltak a Köztársasági Statisztikai Hivatal igazgatója, Miladin Kovačević felé is, egyikük pedig fel is lökte őt.

Ladóczki Gyula, a Köztársasági Választási Bizottság tagja a Közügyekben azt mondta, már megszokott, hogy választások után tüntetések vannak. Hozzátette, szabálytalanságokról folyamatosan érkeznek bejelentések. „Most az új törvény szerint kicsit megváltozott ennek a folyamata, nagyobb szerepet kapott a Helyi Választási Bizottság minden városban és községben. Első fokon oda futnak be a szavazás megismétlésére vonatkozó kérelmek. Ez meg van, hogy ki rendelkezik jogi személyiséggel egy ilyen kérelem beadásához és erről a Helyi Választási Bizottság dönt. Miután az előterjesztő nem ért egyet és jogorvoslati eljárással fordul a Köztársasági Választási Bizottsághoz, akkor dönt róla a Köztársasági Választási Bizottság.”

Késő éjjel rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Köztársasági Választási Bizottság. Vladimir Dimitrijević, a testület elnöke, arról is beszámolt, hogy a Köztársasági Statisztikai Hivatal igazgatója, valamint a RIK néhány tagja megsérült az incidensek során. Hozzátette, a tüntetők késekkel, botokkal, rudakkal akartak bejutni a bizottság épületébe.
Vladimir Dimitrijević, elnök, Köztársasági Választási Bizottság: „Ki kell emelnem, hogy ilyen módon is példátlan és elfogadhatatlan nyomást gyakorolnak úgy rám is személyesen, mint a RIK-re. Miközben tudatosan vagy tudatlanságból figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a RIK nem a belgrádi választásokat lebonyolító szerv, az a Belgrádi Választási Bizottság hatásköre. Ezért a RIK nem az és nem is lehet másodfokú szerv.”

Ennek értelmében a Köztársasági Választási Bizottság nem írhat ki és nem tarthat újabb belgrádi önkormányzati választásokat. Dimitrijević szerint a hétfő este történteket a legszigorúbban el kell ítélni, valamint a megfelelő módon szankcionálni.

Választások 2023
Köztársasági Választási Bizottság
tüntetés
Belgrád
Ladóczki Gyula
Vladimir Dimitrijević

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.