Ugrás a tartalomra

Kevesebb hitelesített aláírás kell a kisebbségi listaállításhoz tartományi szinten

2023.10.04
15:13
2023.10.04
17:45
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági képviselőház ülésén elfogadták a tartományi képviselők megválasztási határozatának módosítását.

Konkrétumot nem tudni arról, lesznek-e önkormányzati választások Vajdaságban, és kérdéses a tartományi választások megtartása is decemberben - erről is szó volt a tartományi képviselőház 26. rendes ülésén. A képviselők legnagyobb érdeklődését és vitáját az első napirendi pont váltotta ki, amely a tartományi képviselők megválasztási határozatának módosításáról szólt.

Mind a nyolc napirendi pont ellen szavazott a Szerb Radikális Párt a tartományi képviselőház ülésén. A tartományi képviselők megválasztási határozatának módosításáról szóló napirendi ponttal kapcsolatban Đurađ Jakšić, a párt tartományi képviselője elmondta, csupán technikai és ügymeneti módosításokról van szó, amely nem hoz lényegi változást. „Elsősorban a listaállításhoz és a választásokon való részvételhez szükséges hitelesített aláírások számának csökkentése miatt a Szerb Radikális Párt a tartományi képviselők megválasztásáról szóló új határozat ellen szavaz. A Vajdaság Erdői Közvállalat 2022. évi gazdálkodásáról szóló jelentést sem szavazzuk meg, elmondom majd ezt. Tény, hogy 2002-ben, amikor ez a közvállalat megalakult, ennek a rendszernek a működését számos ellentmondás fémjelezte.”

82 képviselő javasolta a tartományi képviselők megválasztási határozatának módosításáról szóló napirendi pontot, amely szerint 6000-ről 4000-re csökkenne a választói listához szükséges hitelesített aláírások száma. A módosítás értelmében továbbá megtiltanák a politikai pártok és polgári csoportok összefogását, csoportosulását, valamint a választói listavezetőnek nem lenne szükségszerű, hogy vajdasági lakhellyel rendelkezzen. Dmitar Stanišić, tartományi parlamenti frakcióvezető, Szerb Haladó Párt: „A technikai részletekről, amelyek ebben a tartományi parlamenti határozatban szerepelnek, első helyen kiemelném, hogy a tartományi választásokon való listaállításhoz a szükséges aláírások számát 6000-ről 4000-re csökkentettük, a kisebbségi listák állításához szükségeset 3000-ről 2000-re. Egy lényeges módosítás a választások technikai, szervezési és logisztikai levezetésének szempontjából az, hogy a képviselők megválasztásáról szóló törvény rendelkezésében az áll, hogy többet nincsenek a Köztársasági Választási Bizottság által meghatározott munkacsoportok, hanem minden jogkör átkerült a helyi választási bizottságokhoz, vagyis a városi és önkormányzati választási bizottságokhoz.”

Dr. Bagi Boján, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi parlamenti frakcióvezetője elmondta, a tartományi képviselők megválasztási határozatának módosítása egy a tartományi alapjogokhoz tartozó rendelet, amely a kisebbségi pártok részére nem hoz nagyobb változást. „Továbbra is megmarad a 3 százalékos küszöb, megmarad a szorzó faktor, amely eddig is volt. Ami nagyobb változás, hogy 2000 aláírás szükséges a kisebbségi listák állítására, és nagyobb, jelentősebb változás, ami minket illet, nincs ebben a napirendi pontban.”

Ezen kívül több tartományi alapítású közvállalat tavalyi évi gazdálkodásáról szóló jelentését vitatták meg és fogadták el a képviselők, egyebek mellett a Vajdaság Erdői Közvállalat beszámolóját is.

tartományi képviselőház
kisebbségi listaállítás
választás
Dr. Bagi Boján
módosítás

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.