Ugrás a tartalomra

Ki foglalhatja el jövőre az amerikai elnöki széket?

2023.05.15
20:40
2023.05.15
20:47
Forrás
Pannon RTV
Van még másfél év az amerikai elnökválasztásig, a kampány azonban már javában folyik a tengerentúlon. A felmérések szerint nem kell nagy meglepetésekre számítani, és új arcok sem jelennek meg a politikai palettán.

A választási versenyben ezúttal sem rúghatnak majd labdába a kisebb pártok, kizárólag a demokraták és a republikánusok között dől majd el a verseny, és ha őszinték akarunk lenni, még ez sem teljesen igaz: a valódi kérdés az lesz, hogy marad-e Joe Biden, vagy visszatér-e Donald Trump. 

Nem sokkal az amerikai félidős választások után, amelyet tavaly novemberben tartottak, Joe Biden hivatalban lévő amerikai elnök bejelentette: 2024-ben ismét indulni szándékozik az elnöki székért. A bejelentés egyszerre volt meglepő és várható, hiszen az alkotmány szerint az első elnöki mandátumát töltő Joe Biden miért is ne jelöltethetné magát újra, másrészt viszont már a 2021 januári beiktatásakor is a maga 78 évével ő volt a legidősebb korában megválasztott amerikai elnök. 

De lássuk, mit tudunk már most, másfél évvel az amerikai elnökválasztás előtt a lehetséges jelöltekről. 

Egyelőre nem lehet tudni, hogy 2024. november 5-ig hány jelölt akar majd az Amerikai Egyesült Államok új elnökévé válni, azonban már most sejteni lehet, hogy a végső verseny talán ugyanazon két induló között dől majd el, mint 2020-ban, vagyis a republikánus oldalon Donald Trump, a demokrata oldalon pedig Joe Biden lesz a befutó. A bejelentésekből úgy tűnik, hogy a demokraták összetartanak, és nem nagyon akarnak a hivatalban lévő elnök elleni indulni, ám a republikánus politikusok annak ellenére is megméretnék magukat, hogy a közvélemény-kutatások szerint a legtöbben még mindig Donald Trumpra szavaznának. 

A demokrata oldalon Joe Biden mellett Robert Kennedy, az egykori elnök unokaöccse, valamint Marianne Williamson, számos önsegítő könyv szerzője jelentette be indulási szándékát. A republikánus oldal ennél színesebb. Donald Trump mellett Nikki Haley, a Trump-kormányzat ENSZ-nagykövete, Vivek Ramaswamy multimilliomos vállalkozó, Asa Hutchinson, Arkansas korábbi kormányzója, valamint Larry Elder rádiós műsorvezető jelentette be hivatalosan is, hogy indul az elnökválasztáson. Sajtóhírek szerint emellett John Bolton, Donald Trump volt biztonsági szakértője, Ron DeSantis, Florida kormányzója, Mike Pence, Trump alelnöke, valamint Tucker Carlson, a Fox News hírhedt egykori műsorvezetője is a lehetséges indulók között van. A felmérések szerint a republikánus párt előválasztásán Donald Trump és Ron DeSantis között lehet majd valódi versenyre számítani.

A közvélemény-kutatások szerint Joe Biden támogatottsága az utóbbi hónapokban 40 százalék körül mozog, a vele szembeni legtöbbször emlegetett „bírálat” a kora, vagyis az, hogy az elnök már most is 80 éves, újraválasztása esetén 86 évesen zárná a második elnöki mandátumát, így az emberek már nem tartják szellemileg eléggé frissnek. A válaszadók 43 százaléka egyébként éppen a mentális állapota miatt nem tartja megfelelő jelöltnek Donald Trumpot sem, azonban a május eleji felmérés szerint ha kettejük közül kellene választani, akkor mégiscsak Donald Trumpra szavaznának többen, 44 százaléknyian, míg a voksolók 38 százaléka támogatná Joe Bident.

Az elnökválasztást bejelentő videójában egyébként Joe Biden a megkezdett munka lezárásához kért még négy évet, és közölte, a harc továbbra is Amerika lelkéért folyik. Mint mondta: a tét a több vagy a kevesebb szabadság, és felsorolta, hogy a republikánusok milyen intézkedésekkel korlátozták vagy korlátoznák az amerikai állampolgárok szabadságjogait. A videóból az is kiderült, hogy a második elnöki ciklusában ismét Kamala Harris lenne az alelnök. 

Donald Trump sem maradt le az indulás bejelentésével, sőt ő már meg is kezdte kampánykörútját. Azt mondta, „dühösebb és elkötelezettebb, mint valaha”, és készen áll versenybe szállni. Arról is beszélt ismét, hogy a 2020-as választáson meglopták, és ő kellett volna, hogy nyerjen. A megvalósítandó tervek között továbbra is az illegális bevándorlás megállítását és Amerika felemelését jelölte meg. Donald Trump ellen azonban több bírósági ügy is folyik, rágalmazás, zaklatás és nemi erőszak ügyében is vizsgálják tetteit. Ha bűnösnek találják és elítélik, akkor örökre búcsút kell mondania a Fehér Háznak, a tárgyalások azonban, mint tudjuk, évekig húzódhatnak. Egyébként, ha ismét Donald Trump nyerné meg az elnökválasztást, pontosan annyi idős lenne beiktatásakor, 78 éves, mint Joe Biden, amikor megkezdte elnöki mandátumát. 

Végül itt említjük meg, hogy már Joe Biden 2020-as megválasztásakor is olyan hír járta, hogy a demokratáknak az a „terve”, hogy az idős Biden halála esetén női alelnöke, Kamala Harris váljon az Egyesült Államok első női elnökévé. Ez a terv egyesek szerint a következő ciklusban is megmaradhat.

Amerikai Egyesült Államok
Donald Trump
Joe Biden
elnökválasztás

Most

18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.
16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.