Ugrás a tartalomra

Kisebbségvédelem a háború árnyékában - 35 éves a KMKSZ

2024.04.15
09:37
2024.04.15
17:04
Forrás
TV21 Ungvár
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség a legrégebben működő független magyar kisebbségi szervezet mind a Kárpát-medencében, mind Ukrajnában. Az idén 35 éves KMKSZ 1989. február 26-án alakult meg Ungváron. 34. közgyűlését a hétvégén tartotta.

Beregszászon, a Rákóczi-főiskolán tartotta éves közgyűlését a KMKSZ. Brenzovics László elnöki beszámolójában emlékeztetett: az idén 35 éves szövetség a legrégebben működő független magyar kisebbségi szervezet mind a Kárpát-medencében, mind pedig Ukrajnában. Kiemelte: a szövetség a rendkívül nehéz körülmények között is teszi a dolgát, védi és képviseli a kárpátaljai magyarság érdekeit. Brenzovics László az elért eredményekről szólva hangsúlyozta: a 2016-ban a kárpátaljai magyarok szülőföldön való boldogulása érdekében elindított anyaországi szociális, oktatási-nevelési és gazdaságélénkítő programok a háború ellenére jelenleg is folytatódnak. Az óvoda- és iskolafejlesztési program keretében több mint 100 intézmény újult meg Kárpátalján.

A KMKSZ az elmúlt 35 évben a magyar kormány olyan partnerévé vált, amellyel közösen sikerült megoldani a kárpátaljai magyarság szülőföldön maradását és boldogulását biztosító gazdasági és szociális kérdéseket. Erről Szili Katalin beszélt a közgyűlésen. A magyar miniszterelnöki főtanácsadó kiemelte: Magyarország elkötelezett a béke iránt. Hozzátette: Ukrajna Európába jutásának az egyik feltétele az, hogy az itt élő közösségek visszakapják a korábban elvett jogaikat.

Bocskor Andrea, aki kárpátaljaiként a Fidesz-KDNP színeiben tíz éve európai parlamenti Képviselő, köszönetet mondott a KMKSZ-nek, a beregszászi főiskolának, a kárpátaljai szakmai és civil szervezeteknek a munkájához nyújtott támogatásért.

Több külhoni magyar szervezet vezetője személyesen vett részt a közgyűlésen. Valamennyien szolidaritásukról biztosították a KMKSZ-t és a kárpátaljai magyarságot. Vajdaságot dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke képviselte.

A közgyűlésen átadták a Fodó-díjakat. Pedagógus kategóriában Schink István, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója, egészségügyi dolgozóként dr. Vizáver-Zseltvay Magdolna gyermekgyógyász, a Beregszászi Családorvosi Központ korábbi főorvos helyettese, egyházi személy kategóriában Sápi Zsolt, a Badalói Református Egyházközség lelkésze vehette át az elismerést.

Az idén a Fodó Sándor-ösztöndíjban Pallagi László, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai MagyarFőiskola földrajz mesterszakos VI. évfolyamos diákja részesült.

A KMKSZ hűségdíját Barta Ferenc kapta, aki 1996-tól a beregsomi alapszervezet elnöke. 1996 és 2014 között, majd 2020-tól a KMKSZ választmányi tagja.

A közgyűlés nyilatkozatot fogadott el, amelyben előremutatónak nevezi a 2023 decemberében az Ukrán Legfelsőbb Tanács által elfogadott, a nemzetiségi kisebbségek jogait érintő törvényegyes kitételeit, mivel azok részben visszaállítják a magyar kisebbség korábban élvezett nyelvi jogait. Ugyanakkor a jogszabály továbbra sem tesz eleget a Velencei Bizottság minden ajánlásának, nem biztosítja teljes mértékben a kisebbségek alkotmányban, illetve más nemzetközi dokumentumokban garantált jogait - olvasható a nyilatkozatban.

Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség
Brenzovics László
Szili Katalin

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.