Ugrás a tartalomra

Már a jövő héten kiderülhet, mikor lesznek a választások Szerbiában

2020.05.02
11:56
2020.05.21
11:23
Forrás
Pannon RTV
Az intézkedések enyhítésével ismét szóba került a félbeszakadt választási kampány folytatásának kérdése Szerbiában. Úgy tűnik, a pontos dátum már a következő napokban eldőlhet.

A politikai pártok és koalíciók véleménye eltérő, vannak, akik a választások mielőbbi megtartását sürgetik, míg mások szerint ősznél korábban nem kerülhet rá sor. Már több ellenzéki párt is jelezte, hogy korábbi elhatározásuk ellenére, mégis részt venne a választásokon. Eddig összesen kilenc párt adta át a választási listáját.

Korábbi bejelentések szerint a szerb elnök hétfőn ül össze a politikai pártok képviselőivel, hogy a választási kampány folytatásáról és a választások megtartásáról beszélgessenek.

Aleksandar Vučić, szerb elnök (SZHP): „Ha megszűnik a rendkívüli helyzet, megbeszélhetjük, hogy hagyjunk még három-négy napot, hogy mindenki felkészüljön a választási kampány folytatására, és akkor mondjuk, a Köztársasági Választási Bizottságnak, hogy üljön össze.”

Miután a Köztársasági Választási Bizottság összeült, a politikai pártoknak és koalícióknak még mintegy negyven napja lesz a versengésre. Míg egyesek közülük már pontos dátumról beszélnek, mások abban reménykednek, hogy a választásra csak őszre kerül sor.

Ivica Dačić, elnök, Szerbiai Szocialista Párt: „A választásokat öt-hat héttel a rendkívüli állapot megszűnése után meg kell tartani. Tehát, ha május közepéig megszűnik, a választások június végén lesznek. Ekörül nincs dilemma. Minden más megoldás lex specialist igényelne.”

Annak ellenére, hogy az ellenzék egy része korábban a választások bojkottja mellett döntött, most úgy tűnik, mégis meggondolta magát. Többségük viszont azt szeretné, ha csak ősszel kerülne rá sor.  

Đorđe Vukadinović, képviselő, Új Szerbia – Mozgalom Szerbia Megmentéséért koalíció: „Szerintem komoly újraindítás szükséges, több időt kell adni. Minden, ami ősz előtt lenne, tehát legkorábban szeptemberben, októberben, túl gyors volna, és egyfajta nyomásgyakorlás is.”

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió vendégeként elmondta, hogy a választási folyamat felfüggesztésekor az volt a megállapodás, hogy amikor elmúlik a járvány, akkor döntés születik a folyamat folytatásáról: „Szerintem ez valamikor a május elején meg fog történni, és emberi számítások szerint az ezt követő negyven - negyvenvalahány napon belül lehetséges a választás megtartása. Az volt ennek a megállapodásnak a része, hogy a folyamat újraindításától a választás napjáig nem fog eltelni kevesebb idő, mint, amennyi akkor volt, amikor a folyamat felfüggesztésre került. Több eltelhet, de kevesebb nem.”

A választási kampány a koronavírus miatt 12 nap után félbeszakadt. Addig kilenc párt gyűjtötte össze a szükséges számú aláírást, és adta át a választási listát a Köztársasági Választási Bizottságnak. A voksolást eredetileg április 26-án tartották volna Szerbiában.

Ivica Dačić
Aleksandar Vučić
Választások 2020

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.