Ugrás a tartalomra

Maratoni ülést tartott a Magyar Nemzeti Tanács

2024.02.23
15:26
2024.02.23
16:39
Forrás
Pannon RTV
A napirenden eredetileg 48 pont megvitatása szerepelt, de sürgősségi eljárásban ezt bővítették. Bekerült az MNT Köz- és Felsőoktatás-fejlesztési Stratégiájának, illetve az MNT Vajdasági Magyar Kulturális Stratégiájának megvitatása.

Maratoni ülése volt a Magyar Nemzeti Tanácsnak. A többi között a testület elé került még az MNT 2023-ra vonatkozó éves munka és pénzügyi beszámolója, illetve a zárszámadás is.

A Magyar Nemzeti Tanács 11. rendes ülésén Fremond Árpád, a testület elnöke beszámolót tartott az MNT előző évi munkájáról. Kiemelte, 2023 a stratégiák kidolgozásának éve volt, valamint a testület működésének 4 alapterületén is jelentős munkát végeztek el.

Fremond Árpád, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Fontos megemlíteni, hogy a 2023-as évben folytatni tudtuk az ösztöndíjprogramot, a beiskolázási csomagok időben kiosztásra kerültek, kirándulásokat szerveztünk a gyermekeknek, nyelvi felkészítés volt a diákoknak, akik igényelték, folytattuk az iskolabusz programnak a megvalósítását. Természetesen nagy projektjeink is voltak, amelyeket tovább tudtunk vinni, illetve voltak olyan projektjeink, amelyeket be is tudtunk fejezni, ilyen az óvodafejlesztés tekintetében a Vackor noszai kihelyezett tagozatának a beindítása, ez egy óriási dolog és bízom benne, hogy hasonló módon tudunk majd nemsokára Újvidéken is egy ilyen csoportot indítani.”

A Magyar Nemzeti Tanács 2023-ban mintegy 1,5 milliárd dinárral gazdálkodhatott, amelyet önkormányzati, tartományi, köztársasági és anyaországi forrásokból biztosított. Sárközi István, a Végrehajtó Bizottság elnöke tartott részletes beszámolót a folyó évi és a többéves projektek megvalósításáról, ami után a testület elfogadta a beszámolót és a zárszámadást.

Az oktatás területén a tavalyi évet a Magyar Nemzeti Tanács Köz- és Felsőoktatás-fejlesztési Stratégiájának kidolgozása és többlépcsős közvitája határozta meg. A stratégia felöleli mindazokat a programokat, amelyek létfontossága az előző években már bizonyítást nyert, az óvodai, iskolai, felsőoktatási programokat és az azokat támogató ösztöndíjrendszert is, illetve a további fejlesztési irányokat is. A 2024–2029-es időszakra vonatkozó stratégia legfontosabb elemeit a testület elnöke mutatta be. Számos tanácstag szólalt fel a témával kapcsolatban.

Varjú Potrebity Tatjana, oktatással megbízott tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A Magyar Nemzeti Tanács Köz- és Felsőoktatás-fejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célokat az elkövetkező 6 éves időszakban fenntartható, rendszeres és hatékony intézkedésekkel kívánja megvalósítani, minden társadalmi szereplő összefogásával és minden hazai kormányzati szint, valamint anyaországi forrás és egyéb támogatási forrás mozgósításával. Célunk a fiatalok elvándorlásának megakadályozása, munkaerő-képességük fejlesztése, a szülőföldön való boldogulás segítése, a humán erőforrás képzettségének növelése, a pedagógiai innováció és a korszerű, digitális technológiában rejlő lehetőségek kihasználása.”

A Magyar Nemzeti Tanács Vajdasági Magyar Kulturális Stratégiájának kidolgozását egy komoly terepi munka előzte meg. A vajdasági magyar kulturális háló tartalommal megtöltése feltett célja a tanácsnak. A közösség komoly eredményekkel bír az értékek megtartása és fejlesztése terén, a stratégia megteremtésekor a konszenzusra törekedtek. Négy helyszínen tartottak közvitát róla.

Hugyik Richárd, kultúrával megbízott tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A vajdasági magyarság megmaradásáért és felemelkedéséért érzett felelősség vezérelt bennünket, amikor megírtuk a stratégiát, olyan víziót szerettünk volna alkotni, amely megfelelő válaszokat ad a kihívásokra. Konszenzust teremteni az elérendő célok tekintetében, amely a minőségi emberi kapcsolatok megteremtésében az európai civilizációs hagyományokon, amely alatt az egész európai civilizációs történelmet kell érteni. Identitásunkat mindenekelőtt kultúránk határozza meg. Hosszútávú tervezésre van szükség, a belsőnkből vezérelt értékrend által, meghatározott célirányos cselekvéssel. Nagyon fontos, hogy apró lépésekkel, reális célokkal, kultúrpolitikai és közpolitikai alapokon egy megmaradást segítő értékrendet létrehozni.”

Az MNT Köz- és Felsőoktatás-fejlesztési Stratégiáját és a Vajdasági Magyar Kulturális Stratégiáját is egyhangúlag megszavazták az ülésen.

Magyar Nemzeti Tanács
MNT

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.