Ugrás a tartalomra

Még öt évig török államfő marad Erdogan

2023.05.29
12:24
2023.05.29
16:32
Forrás
Pannon RTV
Az inflációs problémákkal és a menekültkérdéssel fog foglalkozni a régi-új török elnök.

Mintegy kétmillióval több szavazatot kapott a török elnökválasztás második fordulójában a hivatalban lévő elnök, Recep Tayyip Erdogan, mint kihívója, Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt elnöke. Ez azt jelenti, hogy a következő öt évben is Erdogan vezeti Törökországot.

A választás győztese Törökország és az ország mind a 85 millió állampolgára – hangoztatta győzelmi beszédében Recep Tayyip Erdogan vasárnap Ankarában, ahol a hivatalos adatok szerint mintegy 320 ezres tömeg várta az államfői palotánál. Erdogannak meg is volt az oka az örömre, hiszen a választás első fordulója elég szorosra sikerült, és nem lehetett tudni, kit fog támogatni a többi jelölt a második fordulóban.

A második fordulóban a hivatalban lévő elnök a voksok több mint 52 százalékát szerezte meg, míg az ellenzéki Kemal Kilicdaroglut a választópolgárok nem egész 48 százaléka támogatta.

A majdnem végleges választási eredmények után Erdogan kihirdette győzelmét, és az ünneplő tömegnek azt mondta, félre kell tenni a kampány során elhangzottakat, a vitákat és a civakodásokat, és a nemzeti célok megvalósítása érdekében egységessé kell válni.

A kampány során, majd a választási éjszakán is azt mondta, a legsürgetőbb ügy az infláció okozta problémák orvoslása. Emellett beszélt az országban tartózkodó mintegy négymillió menekültről is, akiknek az önkéntes hazatérése szintén a következő időszak feladata lesz.

Kemal Kilicdaroglu szomorúan szólt párttársaihoz és szimpatizánsaihoz, mert szerinte a választás ilyen kimenetele után óriási problémák várnak Törökországra. Emellett keserűségének adott hangot, hogy a kampány minden eddiginél igazságtalanabb volt.

Recep Tayyip Erdogan 2003 és 2014 között Törökország miniszterelnöke volt, 2014-től köztársasági elnök, még legalább öt évig, ugyanis a köztársasági elnök megbízatása öt évre szól. Kemal Kilicdaroglu pedig 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt elnöke.

Törökország
Recep Tayyip Erdogan
Kemal Kilicdaroglu
elnökválasztás

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.