Ugrás a tartalomra

Megegyeztek abban, hogy a cél a reformok és a beruházások felgyorsítása Szerbiában

2024.02.16
21:31
2024.02.17
10:07
Forrás
Szerbiai RTV
Háromnapos biztonsági konferencia zajlik Münchenben, amelyen Aleksandar Vučić is részt vesz.

A szerb elnök többek között David Cameron, Nagy-Britannia külügyminiszterével, valamint Johannes Hahn uniós költségvetési biztossal is tárgyalt, de Ursula von der Leyennel is egyeztetett.

Nagyon hasznosnak nevezte David Cameron, Nagy-Britannia külügyminiszterével való találkozóját Aleksandar Vučić. A szerb elnök a 60. müncheni biztonsági konferenciára utazott Németországba. A politikus Instagram bejegyzésében az olvasható, hogy David Cameronnal Szerbia fejlődéséről, a 2027-es Expóról, valamint Nagy-Britannia és Szerbia együttműködéséről egyeztetett.

Vučić Johannes Hahn uniós költségvetési biztossal is tárgyalt. A szerb elnök internetes bejegyzésében úgy fogalmazott, az EU nyugat-balkáni növekedési programját, mint a térség gazdasági növekedését célzó tervét is megvitatták. Megegyeztek abban,hogy a cél a reformok és a beruházások felgyorsítása Szerbiában, az ország EU- tagságának minél előbbi elérése érdekében.

Vučić Borjana Kristoval, Bosznia-Hercegovina Miniszteri Tanácsának elnökével való találkozójáról azt közölte, a cél Szerbia és Bosznia–Hercegovina együttműködésének megerősítése.

A szerb államfő az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnökével is egyeztetett. Vučić azt közölte, a szerb gazdaság további erősítésének és még gyorsabb növekedésének, az infrastruktúra fejlesztésének és a külföldi befektetések bevonzásának módjairól tárgyaltak. A köztársasági elnök hozzátette, szó volt a bank és a Szerbia közötti kiváló együttműködés folytatásának fontosságáról is.

Vučić közölte, hogy a legkedvezőbb feltételekkel további forrásokat kért az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól a szerbiai utak építésére. „Ezek helyi utak, regionális utak. Szerbia összes faluját fejleszteni akarjuk. Hogy az emberek ne azt lássák, hogy számokért dolgozunk, hanem hogy értük dolgozunk, hogy értük élünk.”

A szerb államfő este a sajtónak azt mondta, bármit is csinál, a fejében többek között az Expo és 2027, valamint néhány nem könnyen elérhető cél jár, amelyeket Szerbia el fog érni. „Ezek nem könnyen elérhető célok, de elérjük őket. A 100 milliárdos bruttó hazai terméket, az 1400 eurós átlagfizetést, 650 eurós átlagnyugdíjat. Ehhez sok új befektetés és sok új beruházás kell és erről beszéltünk ma.”

A szerb elnök több biztonsági testület ülésén is részt vesz. A háromnapos biztonsági konferencián egyébként napirenden szerepelnek az ukrajnai és a gázai harcok, valamint a migráció kérdése is.

München
Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia
Aleksandar Vučić
Németország
David Cameron

Most

16:51, Frissítve: 21:15

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.