Ugrás a tartalomra

Megnövelték a Határtalanul! program keretösszegét, már 1,8 milliárd forintot tesz ki

2024.04.16
17:32
Forrás
Pannon RTV
A program elsődleges célja, hogy az anyaországi és külhoni magyar gyermekek közötti kapcsolatok kialakítását elősegítse és megerősítse.

Közel kétezer pályázat érkezett a Határtalanul program legutóbbi kiírására, emiatt az előirányzott 1 milliárd forintos keretösszeget további 1,8 milliárd forintra egészítették ki annak érdekében, hogy minden diákcsoport el tudjon jutni a kirándulásra.

A Határtalanul program segítségével a diákok Erdélybe, Felvidékre és Délvidékre is ellátogathatnak. Kárpátalja vonatkozásában a program jelenleg szünetel. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára: „1 milliárd forintos kerettel hirdettük meg a pályázatot. Összesen 1499 darab érvényes pályázat érkezett be, ez a gyerekek körülbelül felét jelentette. Annak érdekében, hogy minden pályázó diákcsoport el tudjon jutni, a Határtalanul Programban ebben a tanévben, ezért ezt a keretet ki tudtuk egészíteni 1,8 milliárd forintra. Azok, akik formailag hibás pályázatot adtak be, azokat egyedi módon támogattuk meg, tehát gyakorlatilag, akik valamilyen módon pályáztak, azokat mind be tudtuk vonni a programba.”

A sajtótájékoztatón a budapesti, második kerületi Moricz Zsigmond Gimnázium egyik pedagógusa beszámolt az osztályával szerzett határon túli élményeiről. Bereczki Réka osztályával Vajdaságba utazott. Útjuk első állomás Palicsra vezetett, onnan pedig Szabadkára utaztak. Meglátogatták a Városházát, Kosztolányi Dezső szobrát és a Zsinagógát. Bereczki Réka, pedagógus, Móricz Zsigmond Gimnázium, Budapest, Magyarország: „Másnap Bácskossuthfalván megkoszorúztuk Kossuth Lajos mellszobrát és nagyon megható volt, amikor kézenfogva 35-en elénekeltük a Magyar Himnuszt. Este elfoglaltuk a nagyon hangulatos szálláshelyünket a Kátai Tanyán és birtokba vettük a játszóteret és a szalmabálákat.”

Az évek során eddig mintegy 535 ezer diák vett részt a Határtalanul programban, amelybe kilencszáznál is több település kapcsolódott be - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Potápi Árpád János
Határtalanul program
Magyarország

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.