Ugrás a tartalomra

Mogherini szerint megbékélésre van szükség (videó)

2017.03.05
17:08
A megbékélés a kulcsszó - hangsúlyozta Federica Mogherini balkáni látogatása végeztével
A megbékélés a kulcsszó - hangsúlyozta Federica Mogherini balkáni látogatása végeztével. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Belgrád, Tirana és Pristina után Kosovska Mitrovicába és Szarajevóba is ellátogatott. Látogatásán a Kosovska Mitrovica-i hidat is megtekintette az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Federica Mogherini elégedett volt a helyszínen látottakkal. „Próbálkoznak a közösségek közötti megbékéléssel. A béke maga után hozza a fejlődést. Lenyűgözött az, amit itt láttam. A projektumok. Olyan sok projektum van. A hídon, a híd körül. A sok infrastrukturális fejlesztés, amit az Európai Unió finanszíroz.” Mesto: Kosovska Mitrovica Datum: 04.03.2017 Dogadjaj: EVROSERVIS/POLITIKA - visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini posetila je danas Kosovsku Mitrovicu i obišla radove na glavnom mostu preko Ibra Licnosti: Federika Mogerini A főképviselővel Goran Rakić is egyeztetett. Észak-Mitrovica polgármestere szerint fontos a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatása. „A találkozó egyik témája a Szerb Községek Közösségének megalakítása és a statútum kidolgozása volt. Tehát, ha azt szeretnénk, hogy a megegyezések a terepen is kivitelezhetők legyenek, akkor semmiképpen sem kell változtatni az egyeztetések keretein. Az egyeztetéseknek a Belgrád-Pristina reláción kell folytatódniuk. A szerb kormánynak teljes mandátuma van, hogy a koszovói szerbeket képviselje.”



Federica Mogherini koszovói látogatása után többek között találkozott Bakir Izetbegovićtyal, Bosznia-Hercegovina elnökségének bosnyák tagjával, valamint Milorad Dodikkal, a Boszniai Szerb Köztársaság elnökével is. „A Boszniai Szerb Köztársaság mindent elkövetett, amit a reformprogram előír. Az állam együttes szinten ezt nem tette meg, ami egy holtpontot képez és nyomasztó az Európai Unió felé vezető úton.” Milorad Dodik hangsúlyozta, támogatják Bosznia-Hercegovina eurointegrációját, de a folyamatban a Boszniai Szerb Köztársaság jól látható helyen kell, hogy szerepeljen.
Koszovó
Szarajevó
Mogherini

Most

16:51, Frissítve: 21:15

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.