Ugrás a tartalomra

Montenegró: Az Európa Most! mozgalom szerezte a legtöbb szavazatot

2023.06.12
08:07
2023.06.12
16:59
Forrás
Tanjug, VajMa
A Milojko Spajić vezette, tavaly alapított centrista Európa Most! mozgalom szerezte a legtöbb szavazatot vasárnap a montenegrói előrehozott parlamenti választáson a hivatalos előzetes eredmények szerint.

A CeMI - ellenőrző és kutatóközpont - országosan 400 szavazóhelyiségből gyűjtött reprezentatív mintájának 98,7 százalékos feldolgozottsága mellett az Európa Most! a voksok 25,6 százalékát szerezte meg. A mozgalomnak, bár a legtöbb voksot szerezte, koalíciós partnerre lesz szüksége a kormányalakításhoz.

Második helyen az előrejelzések szerint a 1990 és 2020 között kormányzó, balközép Szocialisták Demokratikus Pártja végzett a voksok 23,8 százalékával. A Demokratikus Front vezette Montenegró jövőjéért konzervatív választási szövetség pedig harmadik helyen végzett az előrejelzés szerint a szavazatok 14,8 százalékával.

A CeMI szerint a részvétel mintegy 56 százalékos volt, ami lényegesen alacsonyabb, mint a legutóbbi, 2020-as parlamenti választás alkalmával. Az országos választási bizottság a végleges eredményeket várhatóan a napokban fogja közzétenni, tájékoztatásik szerint 15 párt és pártszövetség versengett a 81 parlamenti helyért.

Európa Most!
Montenegró
parlamenti választások
Milojko Spajić

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.