Ugrás a tartalomra

A montenegrói helyzetről tárgyalt Irinej szerb pátriárka és Aleksandar Vučić

2019.12.31
13:55
2020.02.28
17:56
Forrás
Tanjug
Csillapítani kell a helyzetet Montenegróban, jelentette ki a pátriárka.

A szomszédos országban elfogadott vallásszabadságról és a vallási közösségek jogi helyzetéről szóló törvény okozta a feszültséget. Eszerint a Montenegróban működő vallási közösségeknek dokumentumokkal kell igazolniuk, milyen ingatlanjaik voltak 1918 előtt, azt megelőzően, hogy Montenegró csatlakozott volna a Jugoszláv Királysághoz. A szerb ortodox egyház szerint ezzel jelentős ingatlanokat veszíthetnek el.

Belgrádban találkozott Irinej szerb pátriárka és Aleksandar Vučić szerb államfő. Beszélgetésük központi témája a Montenegróban elfogadott vallásszabadságról és a vallási közösségek jogi helyzetéről szóló törvény volt. Irinej kijelentette, hogy a Szerb Pravoszláv Egyháznak semmi problémája sincs Montenegróval: „A véleményem, és ezt elmondtam az államfőnek is, hogy a helyzetet valahogy csillapítani kell. De a dolgok haladnak a maguk útján. Módot kell találni, hogy ennek ellenálljunk Montenegró és Szerbia népének érdekében. Mert ez, ami most történik nemcsak Montenegró problémája. Ez Szerbiáé és a régióé is.”

A szerb államfő is a feszültségek békítése érdekébe szállt síkra. Aleksandar Vučić kijelentette, hogy abban reménykedik, hogy Montenegróban nem készülnek az ortodox egyházhoz tartozó, Ostrog kolostor elvételére: „Nagyon korlátozott a mozgásterünk ebben az ügyben. Ezt mindenekelőtt arra vonatkozik, hogy szavakkal, tudással, jogi és más szakmai tudásunkkal rámutassunk a világban mindenkinek, hogy miről is van szó, a Velencei Bizottságtól kezdve sok más bizottságon, fórumon és szervezeten keresztül. Másik szempontból pedig azt tehetjük, hogy a szerb népnek egyértelmű üzenetet küldjünk, hogy egységesek vagyunk, és hogy közöttünk, a határok ellenére, amelyek létezését elfogadjuk, nincs különbség.”

Aleksandar Vučić elmondta, készen áll találkozni a montenegrói államfővel, Milo Đukanovićtyal. Ha előbb nem, akkor január végén vagy februárban a Karlócán vagy Szabadkán esedékes regionális találkozón, amelyet Szerbia rendez majd.

Irinej pátriárka
Montenegró
Aleksandar Vučić

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.