Ugrás a tartalomra

Munkamegbeszéléseken vett részt Vučić Bosznia-Hercegovinában

2024.04.16
14:56
2024.04.16
16:13
Forrás
Pannon RTV
Ezt követően részt vett a 25. Nemzetközi Vásár megnyitóján.

Munkamegbeszéléseken vett részt Aleksandar Vučić szerb államfő Bosznia-Hercegovinában. Mostarban Miroslav Lajčakkal, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottal egyeztetett, majd Bilećaba látogatott, ahol az önkormányzat képviselőivel tárgyalt.

Hatalmas tömeg és a Budućnost óvoda gyermekei népviseletbe öltözve fogadták a szerb államfőt, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét és a szerb miniszterelnököt Bilećaban. Aleksandar Vučić először látogatott el a városba, hogy az önkormányzat képviselőivel tárgyaljon. Bileća polgármestere a megbeszélést követően elmondta, Szerbia pénzügyi támogatással segíti az önkormányzatot, amely komoly anyagi gondokkal küzd.

Veselin Vujović, polgármester, Bileća: „Az elkövetkező napokban mintegy 500 ezer eurót utal át a szerb kormány az önkormányzatnak. Az elkövetkező időszakban Szerbia részt vesz a városunk támogatásában, a pénz egy részét az óvoda bővítésére, a városi könyvtár felújítására, valamint Baljci Község vízellátási munkálatainak folytatására fordítják. Ez lesz a következő időszakban.”

A munkalátogatás részeként Vučić a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottal is tárgyalt. Szerbia továbbra is a béke és stabilitás megőrzését tartja szem előtt, felelősségteljes politikát folytatva, ugyanakkor nem hátrál meg, ha a szerb nép biztonságáról és védelméről van szó - szögezte le a szerb államfő.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Remélem, hogy a jövőben több őszinteségünk lesz egymás iránt, a szerb és a horvát, ilettve a szerb és a bosnyák nép között is. Más kapcsolatokról nem szívesen beszélnék, mert hiszek abban, hogy együtt tudunk élni, gyorsabban tudunk fejlődni. Azt hiszem, mi sem vagyunk rosszabbak a többieknél, akik végső soron oktatóink és mentoraink lennének.”

A boszniai Szerb Köztársaság függetlensége a válasz a Srebrenicáról szóló határozatra - jelentette ki Milorad Dodik. A boszniai Szerb Köztársaság elnöke szerint a bosnyák muszlim elit komoly öngólt adott a határozattal, ami nem az együttélésre, hanem az azonnali elválásra szólít fel.

A politikusok részt vettek a régió egyik legjelentősebb vásárán is, amelyen 20 ország képviselteti magát. Szerbiából 26 cég van jelen. Az eseményen a szerb államfő meglátogatta a magyar standot is, ahol üdvözölte a képviselőket.

Aleksandar Vučić
Veselin Vujović
Bosznia-Hercegovina

Most

07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.