Ugrás a tartalomra

A NATO elkötelezett Bosznia-Hercegovina integrációja mellett, de Stoltenberg aggódik a szeparatista politika miatt

2024.04.08
20:04
Forrás
MTI
A háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagjával tanácskozott a NATO-főtitkár.

A NATO elkötelezettsége Bosznia-Hercegovina iránt szilárd, de az észak-atlanti szövetséget aggodalommal tölti el "a folytatódó szeparatista politika és a megosztó retorika", amelyet meggondolatlannak és veszélyesnek tart, továbbá úgy véli, hogy aláássa a nehezen elért haladást, és akadályozza a reformokat, amelyek az ország népének javát szolgálnák - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Brüsszelben.

A Denis Bećirovićtyal, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagjával folytatott tanácskozását követően a főtitkár kiemelte: az összes boszniai politikai vezetőnek együtt kell működnie az egység megőrzése és a nemzeti intézmények védelme érdekében, mert ez "kulcsfontosságú az ország békéje és biztonsága, valamint a Nyugat-Balkán stabilitása szempontjából".

Elmondta, hogy a szövetség határozottan támogatja Bosznia-Hercegovina szuverenitását és területi integritását, és méltatta az országot "az EU-tagság felé vezető úton tett közelmúltbeli előrelépéséért". Hozzátette: a NATO elkötelezettsége Bosznia-Hercegovina iránt szilárd, és a transzatlanti szervezet készen áll arra, hogy folytassa az országgal folytatott politikai párbeszédet, és megerősítse a gyakorlati együttműködést.

Bećirović nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy "a NATO kulcsfontosságú szerepet játszik a bosznia-hercegovinai béke és biztonság szavatolásában, és ezt a boszniai polgárok nagyra értékelik". "A teljes jogú NATO-tagság Bosznia-Hercegovina egyik stratégiai külpolitikai célja"- szögezte le. Emlékeztetett, hogy immáron 20 éve a tagság felé vezető utat járják, és szerinte az ország minden hivatalos feltételnek eleget tett, hogy meghívást kapjon a szövetségtől a csatlakozásra.zatát a főtitkár.

NATO
Bosznia-Hercegovina
Jens Stoltenberg

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.