Ugrás a tartalomra

Nem csitul a vihar Trump körül

2023.12.20
15:40
2023.12.20
16:16
Forrás
Pannon RTV
Az Amerikai Egyesült Államok korábbi vezetőjét, aki ismét elnöki babérokra tör a jövőre esedékes választásokon, a coloradói legfelsőbb bíróság kizárta a Fehér Házért folytatott versenyből.

Az ítélet csak az említett államra vonatkozik és Donald Trump jogi csapata már készíti a fellebbezést.

Három a kettő arányban zárta ki a Coloradoi Legfelsőbb Bíróság Donald Trumpot a jövőre esedékes elnökválasztásról az államban. A bírák szerint a korábbi elnök 2021. január 6-i zavargásokban való részvétele miatt nem szerepelhet a szavazólapokon Coloradóban. Az ítélet még nem jogerős, Trump élhet fellebbezési lehetőséggel, amit jogi csapata már készít. Amennyiben elutasítják fellebbezését, sem a szavazópolgárok, sem az elektorok nem adhatják le voksukat Trumpra a 2024. november 5-én esedékes elnökválasztásokon, magyarán, harc nélkül veszítené el Colorado államot. A fellebbezést záros határidőn belül meg kell tennie az Egyesült Államok korábbi elnökének, mert még a Republikánus Párton belül is meg kell vívnia a harcot a többi elnöki aspiránssal.

Trump kampányszóvivője, Steven Cheung szerint a bíróság döntése nem meglepő, mivel annak tagjait többségében a Demokrata Párt nevezte ki. Ahogy fogalmazott, a Soros birodalom által pénzelt csoportok Joe Biden jelenlegi elnök nevében avatkoznak bele a választásokba azzal, hogy eltüntetnék Trumpot a szavazócédulákról. Cheung hozzátette, a demokratáknak paranoiás félelmi állapotban vannak, mivel a közvélemény-kutatások szerint a republikánus Trump népszerűbb a szavazók szemében. Minden áron meg akarnak szabadulni tőle. A Republikánus Párton belül a demokrácia sárba tiprásának, a diktatúra és a szavazópolgárok akaratának semmibe vételének jellemezték a döntést.

Trumpot igencsak szorítja az idő a kacifántos történetben. Az ügy végére pontot kell tennie vagy fellebbezési eljárásba kezdenie január negyedikéig, mivel másnap nyomtatják a március ötödikei előválasztások szavazólapjait. Ezeken mindenképp szerepelnie kell Trumpnak, ha labdába akar rúgni a Fehér Házért folytatott harcban.

Először fordult elő az Egyesült Államok történetében, hogy egy volt elnöktől vonják meg az újraválasztás lehetőségét egy államban. Próbálkozások erre már voltak Trump ellen New Hampshire-ben, Minnesotában és Michiganban, de elmarasztaló ítélet nem született. Colorado egyébként 10 elektorral rendelkezik az Egyesült Államokban érvényben levő 538 elektoros választási rendszer szerint. 2016-ban és 2020-ban is vereséget szenvedett Donald Trump az államban.

Donald Trump
Amerikai Egyesült Államok

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.