Ugrás a tartalomra

A nyugat-balkáni helyzetről tárgyalnak

2019.07.08
13:53
2019.07.08
17:05
Forrás
Pannon RTV
Szarajevóban találkoznak a térség külügyminiszterei.

Kétnapos miniszteri találkozón vesz részt Szarajevóban Ivica Dačić szerb külügyminiszter. A délkelet-európai együttműködési folyamat külügyminisztereinek találkozóján a nyugat-balkáni helyzetről tárgyalnak.

A szerb külügyminiszter kijelentette, az ország fő külpolitikai prioritása az Unióhoz való csatlakozás, éppen ezért elkötelezett a regionális együttműködés iránt. Dačić ugyanakkor elmondta, nem érti, hogy a pristinai küldöttség miért nem jött el a találkozóra, valamint azt is kiemelte, hogy a pristinai vezetésnek világosan meg kell mondania, mivel elégedetlen.

Ivica Dačić, külügyminiszter, Szerbia (SZSZP): „Az Európai Unió soha nem erősítette meg azt, hogy Koszovó független állam lenne. Az EU-nak közös álláspontja van, közös álláspontot kell kialakítania. Ha nincs egységes álláspont, akkor valamilyen megoldást kell keresni. A megoldást pedig abban találták meg, hogy Koszovót egy területként tolmácsolják, és csillaggal, illetve lábjegyzettel jelölik. Jelenleg így jelöli az Európai Unió is. Pristina pedig ezzel már nem elégedett. Jól van, mondja csak azt, hogy nem elégedett. Hadd mondja. A gond az, hogy ők soha nem akarnak tiszteletben tartani egy megállapodást sem, amire jutottunk.”

Nyugat-Balkán
Szarajevó
Ivica Dačić

Most

16:51, Frissítve: 21:15

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.