Ugrás a tartalomra

Olaszország támogatja Szerbia európai útját

2023.12.03
19:29
Forrás
Pannon RTV
Belgrádba utazott ma Giorgia Meloni. Az olasz kormányfő Aleksandar Vučić szerb államfővel folytatott megbeszélést a szerb fővárosban.

Giorgia Meloni 2022-ben történt hivatalba lépése óta először látogatott el Szerbiába. A találkozón egyebek mellett gazdasági együttműködésről, Szerbia eurointegrációs támogatásáról és a koszovói helyzetről is tárgyalt a szerb elnökkel. 

Aleksandar Vučić szerb elnök a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren fogadta Giorgia Melonit. Az olasz kormányfő ezt követően katonai tiszteletadás mellett érkezett meg a Szerbia Palota elé, majd négyszemközt tárgyalt a szerb elnökkel. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić megköszönte Giorgia Meloninak, hogy Olaszország kitartóan támogatja Szerbia eurointegrációs folyamatait. 

Aleksandar Vučić, elnök, Szerbia: A két ország közötti árucsere-forgalom szintje 4,6 milliárd euró körül mozog, és úgy gondoljuk, hogy a jövőben ez sokkal magasabb is lehet, különösen attól a pillanattól kezdve, amikor a Stellantis cég Kragujevacon megkezdi a Panda elektromos járművek gyártását. Hiszünk abban, hogy ezt követően Olaszország ismét a Szerbia első és legfontosabb partnere lehet.” 

Szerbia stratégiai jelentőséggel bír Olaszország számára – mondta el Giorgia Meloni. Az olasz kormányfő az energetikai átállás és a mesterséges intelligencia terén is lehetőségeket lát az együttműködésre. Szerinte Szerbia és Olaszország kapcsolatai még tovább fejlődhetnek. Giorgia Meloni kiemelte: Szerbia továbbra is számíthat Olaszország támogatására az Európai Unióhoz való közeledés útján: „Európa nem egy klub, ahol valakinek el kell döntenie, hogy ki európai és ki nem, ki tartozhat oda és ki nem. Az európai intézményeknek komoly folyamatot kell végrehajtaniuk, gyors folyamatot, hogy garantálják egész Európa újraegyesítését.” 

Olaszország támogatja a Belgrád és Priština közötti konstruktív párbeszédet – hangsúlyozta Meloni. Az olasz kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy Olaszország és Szerbia kapcsolatainak erősítéséhez a szerb-olasz közös üzleti fórum is nagyban hozzájárult, és a két kormány közötti párbeszéd is felerősödött.

Giorgia Meloni
Olaszország
Szerbia
Belgrád-Pristina párbeszéd
Aleksandar Vučić
eurointegráció

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.