Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024.04.24
19:32
2024.04.24
19:45
Forrás
hirado.hu
A jövő Magyarországát az ilyen helyeken rajzolják meg, hiszen a tehetséges fiatalok írják Magyarország jövőjét – erről beszélt a magyar miniszterelnök a Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján.

Orbán Viktor hangsúlyozta: 15–20 éve még azt gondolták Magyarországon is, hogy a jövőt a diplomás, szellemi foglalkozású emberek határozzák majd meg. Hozzátette: az elmúlt 15 évben felépítették a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy munka, szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő. Hozzátette: ma a magyar gazdaság gerincét a szakmunka, a szakmunkások, a szakiparosok adják.

Orbán Viktor azt mondta, ha a szellem emberei is kihozzák magukból a legtöbbet és a szellem és a szakmunka világa jól kapcsolódik össze, abból lesz a sikeres Magyarország. Úgy vélte: a mostani korban nehéz előre látni a jövőt, egyre nehezebb eldönteni, az ember milyen hivatás mellett tegye le a voksát. Az évtized elején az a hír járta, hogy az új technológiák hamarosan kiváltják a kétkezi munkát – jegyezte meg, hozzátéve azonban: kiderült, hogy számítógéppel a kétkezi munkát nem lehet kiváltani, „reszkethetnek viszont az irodisták, a jogászok, a fogalmazók és a programozók”.

Emlékeztetett arra is: egy évtizede még senki nem mondta volna meg, hogy a szomszédban kitörhet egy háború vagy hogy az Európai Unió utat téveszt és lemarad a világ nagy gazdasági versenyfutásában Amerika és Ázsia mögött. A magyar kormány feladatának nevezte, hogy segítse a magyar fiatalokat, hogy saját lábukra állhassanak és megkezdhessék önálló, felnőtt életüket. Nehéz ugyan kisilabizálni, mit hoz a jövő, de a kormánynak az a dolga, hogy időtálló és korszerű képzést adjon mindenki számára – közölte.

Orbán Viktor kitért arra is: közelebb hozták az egyetemi világot és a szakképzést, összekapcsolták a katedrák emelkedettségét a gyakorlati tudással. Kiemelte: a szakképzésben eltöltött utolsó év már kreditként beszámítható az egyetemi tanulmányok során, és aki a legjobban teljesít, azt „kapásból felveszik” a felsőoktatási intézményekbe.

Hozzátette: a legmodernebb felszereléseket és eszközöket adják a diákok kezébe, hogy a lehető legkorszerűbb tudást szerezhessék meg. Orbán Viktor értékelése szerint ennek meg is látszik az eredménye, hiszen Magyarország a világ 200 országa közül a 33. leginnovatívabb ország, a gyártási csúcstechnológiában pedig az ötödik legjobb helyen áll a világon. Mindez azért van így, mert a magyar ember általában a legmagasabb színvonalon akar dolgozni, „Magyarországon még a munka valóban becsület dolga” – jegyezte meg.

Orbán Viktor a magyar kormány nevében négy dolgot garantált a fiataloknak:
Magyarországon mindenkinek lesz szakmája és a technikum kapui mindenki előtt nyitva állnak.
Akinek van szakmája, annak lesz munkája is.
Aki dolgozik, annak lesz tisztességes fizetése is.
Aki a szakma mellé családot is vállal, annak lesz otthona és számíthat a kormány családtámogatására is.

fiatalok
Magyarország
Orbán Viktor
Szakma Sztár Fesztivál

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.