Ugrás a tartalomra

Rendkívüli ülést tart az ENSZ BT, tanácskozott a G7, Izrael szűk hadikabinetje is összeült

2024.04.14
21:03
2024.04.15
17:16
Forrás
MTI, hirado.hu
Közben Irán lezártnak tekinti a dolgot.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozott a kialakult helyzetről. A Biztonsági Tanács New York-i idő szerint vasárnap délután ül össze, amit Izrael ENSZ-nagykövete kezdeményezett. Gilad Erdan a testületnek küldött levelében az események példátlan voltával indokolta a tanácskozás szükségességét. A G7-csoport ülését szintén vasárnap tartották.

A G7 és az Európai Unió, partnereikkel szoros együttműködésben további szankciókat fontolgat Iránnal szemben, a büntetőintézkedések az ország drón- és rakétaprogramjait érintenék - jelentette be vasárnap Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát tömörítő G7-csoport, valamint az Európai Unió részvételével videókonferencia keretében tartott rendkívüli ülést követően Ursula von der Leyen videóüzenetében példátlannak nevezte, hogy Irán közvetlen támadást indított Izrael ellen. Tájékoztatása szerint a G7 országok felszólították Iránt, hogy teljesen hagyjon fel a támadásokkal. Minden félnek teljes fokú önmérsékletet kell tanúsítania - szögezte le. 

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő üzenetében közölte: az Izrael elleni iráni támadást követően keddre összehívta az EU külügyminisztereinek rendkívüli ülését. A videókapcsolaton keresztül tervezett tanácsülés célja, hogy az EU hozzájáruljon a térségben kialakult helyzet lecsillapításához és a biztonsághoz - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Összeült a szűk hadikabinet is Tel-Avivban az IDF főhadiszállásán, hogy megvitassák Izrael válaszát. "Izrael valaha is megtapasztalt egyik legdrámaibb éjszakáját élte át. Iránból több száz, különféle típusú rakétát lőttek ki Izraelre, köztük több mint száz ballisztikus rakétát, egyenként több száz kilogramm robbanóanyaggal" - nyilatkozta Joáv Galant védelmi miniszter korábban vasárnap. Galant a Nyíl 3 légvédelmi rendszer ütegénél tett látogatásán beszélt, amely egység részt vett az iráni támadás megfékezésében. "Teherán találkozott az izraeli biztonsági rendszer erejével" - ezt Beni Ganz miniszter mondta. "Irán globális gond, regionális kihívást és veszélyt jelent Izraelre, és tegnap a világ egyértelműen kiállt Izrael mellett a veszély ellen" - tette hozzá. Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter ugyanakkor súlyos válaszlépéseket követelt az iráni légitámadásra. "Az elrettentés megteremtéséhez a Közel-Keleten a háziúrnak őrült módján kell viselkednie"- vélekedett. Bengvír kifejtette, hogy szerinte az önmérséklet és az arányosság fogalma október 7-én lekerült a napirendről. 

Irán állandó ENSZ-képviselete szombaton éjszaka közleményben indokolta a támadást, ami szerint a nemzetközi szervezet alapokmányának 51. cikkelye alapján, az önvédelemhez való legitim jogát gyakorolva hajtott végre katonai akciót Izraellel szemben, válaszként az izraeli légicsapásra Irán szíriai konzulátusa ellen. A közlemény figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy maradjon távol a konfliktustól, és azt hangoztatta, hogy iráni részről lezártnak tekintik a katonai akciót, valamint hozzátette, hogy amennyiben az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte volna Izrael szíriai légitámadását, akkor „esetlegesen nem vált volna szükségessé Izrael megbüntetése”.

Irán
ENSZ

Most

11:52

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.