Ugrás a tartalomra

Sokakat halálra tapostak Szulejmáni temetésén

2020.01.07
13:30
2020.01.07
17:05
Forrás
MTI
A tábornokot több százezren kísérték utolsó útján Bagdadból. Ma végső nyugalomra helyezték szülővárosában, az iráni Kermanban, ahol tömegpánik tört ki, legkevesebb 35 ember meghalt, 40-en megsérültek.

Továbbra is feszült a helyzet Irán és az Amerikai Egyesült Államok között. Pánik tört ki a múlt héten Bagdadban kivégzett Kászim Szulejmáni mai temetésén.

A múlt heti dróntámadásban kivégzett iráni katonai vezető gyászszertartására több százezres tömeg gyűlt össze ma délelőtt. A incidensnek eddig legkevesebb 35 halálos áldozata és 40 sebesültje van. Szulejmáni volt a Forradalmi Gárda külföldi titkos műveletekért felelős al-Kudsz egységének parancsnoka, aki közvetlenül Irán legfelsőbb vezetőjének jelentett. Likvidálására Donald Trump amerikai elnök adott parancsot múlt pénteken.

Január 3-án hajnalban Washington légicsapásokat hajtott végre Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen. A dróntámadás egyik áldozata Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka. A Pentagon információi szerint az iráni tábornok támadásokat tervezett az Egyesült Államok érdekeltségei ellen, és az elmúlt napokban az ő jóváhagyására ostromolták meg iraki tüntetők az amerikai nagykövetséget Bagdadban.

fotó: Tanjug/Erfan Kouchari/Tasnim News Agency via AP

Donald Trump amerikai elnök még aznap a Fehér Házból nyilatkozott az történtek kapcsán. „Nem tettünk lépéseket háború indítására. Mélyen tisztelem az iráni embereket. Figyelemre méltó emberek, hihetetlen örökséggel és korlátlan lehetőségekkel. Nem rendszerváltásra törekszünk. Az iráni rezsim agressziójának - beleértve a proxy harcosok bevetését a szomszédos területek destabilizálására - véget kell vetni a térségben, és ennek most kell véget vetni.”

Az iráni parlament egyhangúlag törvényben minősítette terroristának az amerikai fegyveres erőket ma délelőtt, Irak pedig a légicsapás elítélését kérte az ENSZ-től. A kínai külügyi szóvivő aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok és Irán között éleződő feszültség miatt, az érintett feleket pedig önmérsékletre szólította fel.

Kászim Szulejmáni
temetés

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.